Benda Bulat-bulat (1)

Saturday, December 8, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmaanirraheem

Alhamdulillahi wassolatu wassalaamu 'ala Rasulillah...


*Istilah-istilah yang perlukan pencerahan di dalam artikel ini, antaranya, PERUBATAN (Persatuan Pelajar-pelajar Perubatan Malaysia-Mesir), dan HalQi (Haluan Kiri PERUBATAN)


Logo PERUBATAN, juga dikenali sebagai 'benda bulat-bulat' oleh sesetengah pihak


Menjelang musim pilihanraya bagi memilih ahli-ahli Jawatankuasa Tertinggi PERUBATAN bagi PERUBATAN Pusat dan juga 7 Cawangannya, mula lah timbul suara-suara yang memang kedengaran tiap tahun, malah bukan tiap tahun sekali, tapi berkali-kali.

Ada yang mengatakan,

"PERUBATAN ni, semangat sangat, sampai pilihanraya bagai! Rilek-rilek sudah..."

"Bebudak Mesir ni, kelakar lah aku tengok. Semangat sangat berpersatuan. Ko kuat-kuat berpersatuan pun, apa sangat lah function dia, buat bergaduh je."

"Dah nama budak medik, apasal ko semangat sangat berpersatuan bagai. Study tu dah cukup habis dah ke?"

"Fuh, siap ada manifesto, fan page bagai. Berguling aku tergelak!"

Ada pula yang menggelarkan diri mereka sebagai HalQi, iaitu Haluan Kiri PERUBATAN, iaitu satu 'pertubuhan' tak rasmi yang pada saya agak memandang sinis pada PERUBATAN dalam sesetengah aspek.

(Walaupun saya benar-benar tahu dan sedar, yang mereka ini bukanlah serius dalam menentang PERUBATAN. Mereka tidak pun menentang PERUBATAN sebenarnya. Mereka cuma menisbahkan diri mereka sendiri dengan gelaran HalQi, untuk bergurau. Dan mereka-mereka ini pernah memegang banyak jawatan dalam PERUBATAN, dan jenis orang yang bila diminta tolong, mereka dengan ringan tulangnya menolong. Saya tetap respect mereka.)

Sebagai orang yang pernah memegang jawatan dalam Jawatankuasa Tertinggi PERUBATAN (Pusat) selama 3 sesi, iaitu selaku Exco Ekonomi, Exco Akademik, dan Timbalan Presiden 1, saya amat terguris dengan kata-kata sedemikian. Lagi-lagi semasa saya masih memegang jawatan tersebut dahulu, memang marah. Dan saya tidak pernah lagi seingat saya, saya 'meletup' di medim-medium awam menyatakan kesakitan hati saya, walaupun semasa saya masih memegang jawatan.

Dan kini, saya sudah meninggalkan era AJKT, dan saya sudah tidak terangsang dengan kata-kata seperti itu lagi. Dulu, saya terangsang dan marah, tapi tidak ber reaksi di media secara umum, tapi sekarang saya sudah tidak terangsang dengan kata-kata sedemikian, dan tidak juga ber reaksi.


Seterusnya, ada juga yang sering mengatakan kalam-kalam seperti ini,

"Dulu, bebudak medik ni harmoni je. Adik abang semua bertegur sapa, semua kenal, macam satu famili. Tapi sekarang..."

"PERUBATAN dah macam nak memerintah dah. Asik buat program je. Asik berpolitik je. Mesyuarat lah, pilihanraya lah, program-program dengan ucapan pung-pang pung-pang."

"Zaman kami dulu, program sikit-sikit je, tapi best! Semua involve."

"Bebudak zaman sekarang ni, dah tak pandai nak hormat orang tua. Jumpa buat tak tahu, macam tak kenal. Tu lah persatuan. Program je pandai!"

"Apa lah semangat sangat bebudak junior ni. PROF lah, GRAND lah, MedTeam lah, NICE lah. Buat aku tergelak je!"


Dan sudah tentu anda menjangkakan kalam ini dari senior lama-lama. Ya, betul, tapi tak semestinya.


Sepanjang saya berkelana dalam PERUBATAN, terlalu banyak kata-kata sinis yang dihamburkan kepada saya dan 'aktivis-aktivis' PERUBATAN yang lain.

Ada kalanya, saya mengiyakan kalam-kalam ini, dan ada kalanya saya menggeleng kepala. Dan ada kalanya, saya pun turut tergelak sekali bila timbul kalam-kalam ini.

Kemudian, saya duduk dan berfikir sejenak. Saya tahu kebanyakan mereka, terutamanya dari kalangan 'orang-orang lama', mereka hanya bergurau senda dengan sahabat-sahabat seangkatan mereka. Sebab, terkadang, bila 'orang-orang lama' ni kita minta tolong dari mereka, mereka terus memberi bantuan sebaiknya.

Namun, ada juga pada pendapat saya yang serius dan konsisten menghamburkan kata-kata sinis, nista dan 'serangan-serangan' kepada PERUBATAN. Itu tak dapat dinafikan.


Maka, saya terfikir, bagaimana nak menyelesaikan masalah ini? Bagaimana nak mengatasi gejala ini? Atau, adakah gejala ini benar-benar suatu masalah? Kalau ianya bukan satu masalah, maka tak perlu dibincangkan. Kalau benar-benar ianya satu masalah, mana pula jalan keluarnya?


Serang Balik


Saya telah mencuba untuk mencari jalan keluar dari masalah ini. Ya, saya mengakui, dan merasakan bahawa ini adalah satu masalah! Maka saya cuba mencari jalan keluarnya, dengan menghujam kembali mereka yang membuat 'serangan-serangan' tadi. Bila kita diserang, kita serang balik!


Saya tengok orang yang main games, saya katakan (dalam hati kecil),

"Tengok budak-budak yang asik duk main game saja. Tiap hari, tiap masa kerja main DOTA. Tiap masa kerja main PES. Ape ke bodohnya kerja main PES? Apa yang korang dapat main PES tiap hari?

Bangun tidur main PES. Dah la bangun tidur time Zohor. Bangun, cari makanan, cari PES. Habis, sambung makan, pastu sambut PES. Sampai malam, orang start tidur, dia main PES. Orang bangun Subuh, dia baru mula tidur.

Apa entah yang ko dapat main game tu. Dapat duit ke? Dapat ilmu ke? Badan jadi tough ke main game? 

Dah la tak pegi kelas. Kalau pergi pun, malas-malas, pastu balik rumah, terus main PES, atau tidur, atau makan. Tak ke serupa macam hayawan?

Dah tu, yang main tu, bukan budak-budak kecik! Semua bebudak tua bangka. Dan tua-tua pun main PES 24 jam. Hujung minggu main PES. Hari kuliah pun main PES. Dah la budak medik. Nanti ko dah kerja, ko nak bawak PS atau komputer ko pergi hospital, sebab nak main PES?

Dah kerja, dan kahwin nanti, ko nak layan PES jugak ke? Dah ada anak nanti, nak bagi dia makan PES? Tak pun bagi makan DOTA? Atau bagi makan game-game ko yang lain? Bayangkan, ko dah tua bangka umur 20-an, 30-an, 40-an nanti, kerja main game je. Buat malu je, macam budak sekolah rendah!

Lepas tu, mengata orang macam-macam..."


Saya tengok orang yang kerjanya duduk di rumah, sama ada tengok movies, atau layan internet saja tak buat apa-apa, saya katakan (dalam hati kecil),

"Kerja ko, 24 jam terkikik-kikik dalam bilik. Bilik bersepah, rumah bersepah, tak kisah. Asik seronok tengok movie.

Tak reti buat benda lain yang lagi berfaedah ke? Lepas tu, orang minta tolong sikit, bagi alasan, malas, tak nak tolong, tersengih buat muka kerang busuk, then sambung gelak tengok movie!

Lepas tu, bukak facebook, komen macam-macam, mengata orang tu, mengata orang ni. Lepas tu twitter pulak, mengumpat sana, mengumpat sini. Ko dah sama macam hayawan la kalau macam tu.

Nanti nak exam nanti, baru lah menggelabah, kunci pintu bilik, buat tak tahu sekeliling. Isu dalam rumah pun tak tahu. Dapur tunggang langgang buat tak layan. Paip pecah tak kisah, sewa rumah semua tolak kat ahli rumah lain suruh bayar, masak sorang-sorang makan, pastu turn masak tak ikut.

Nanti ko nak hidup dalam masyarakat nanti, sorang-sorang ke? Nak hidup dengan movies ko? Nak hidup dengan member-member 'maya' ko yang beribu-ribu tu? Nanti kerja ko tiap hari layan movies dan layan video klip lagi 24 jam kat hospital nanti ye..."


Saya tengok orang yang kerjanya tidur saja 24 jam, saya katakan (dalam hati kecil),

"Ko ni tak payah hidup lagi baik lah... Ada nyawa, tidur. Dah bangun tidur, cari makan, pastu sambung tidur balik.

Takda cita-cita ke? Apa yang berlaku sekeliling buat tak tahu je... Dah macam hayawan dah aku tengok ko ni!"


Saya tengok orang yang kerjanya 24 jam study pula, saya katakan (dalam hati kecil),

"Tu la kerja ko. Tiap masa makan buku. Balik rumah, kunci pintu bilik, hadap buku. Keluar bilik, mandi, makan, solat kejap, pastu kunci pintu balik. Keluar kuliah, balik, terus masuk bilik kunci pintu hadap buku.

Ko dah macam robot dah aku tengok. Chill la weh! Minta tolong sikit, malas, buat muka selebet, tak sanggup nak tolong member. Minta tolong kerja persatuan sikit, bagi alasan macam-macam, tak study lagi lah hape lah. Macam ko sorang je nak study.

Pastu nanti, mumtaz sorang-sorang je! 

Pastu, kerja ko pergi tusyen je tiap hari. Pastu mengata bebudak yang aktif berpersatuan ni. Ko ingat tusyen tu bagus sangat ke? Kalau semua orang macam ko, tak tahu apa-apa benda selain dari buku kuliah, habis siapa nak uruskan persatuan?

Nanti ko dah kerja nanti, ko bercakap lah dengan buku ye. Ko cakap dengan buku, makan dengan buku, pakai spek tebal-tebal, result gempak, tapi bercakap dengan orang pun tak reti.

Orang bagi kerja sikit, tak reti buat. Orang suruh lead tugas-tugas tertentu, mengelak. Baru lah ko terkontang-kanting nanti. 

Meluat juga aku tengok orang macam ni. Self-centered! Nak result gempak sorang-sorang. Tak kisah orang lain langsung. Tak nampak masyarakat langsung. Macam hayawan dah aku tengok..."


Saya tengok orang yang kerjanya shopping ke sana ke mari, makan minum di kedai-kedai mahal-mahal pastu post dalam facebook show off, melancong sana sini setiap kali cuti, saya katakan (dalam hati kecil),

"Apa ke takde kerja lain ke nak buat kat dunia ni selain menghabiskan duit? Kerja ko, asik berseronok je!

Duit tu, bagi lah orang lain sikit, sumbangkan. Atau gunakan lah duit dan masa lapang tu untuk sumbang pada komuniti. Kerja ko tiap hari memang nak puaskan nafsu diri sendiri saja ke?

Dah pergi melancong sana sini, apa ko dapat? Kalau sekata dapat say hello kat mat salleh, jalan-jalan 'usha' bangunan-bangunan yang ko pun tak tahu kenapa ko tengok bangunan tu, baik tak payah!

Kalau sekadar sebab nak cakap kat orang yang ko dah pusing serata dunia, baik tak payah. Baik duduk rumah saja, simpan duit kahwin.

Lepas tu, tiap kali musim cuti, kerja berjalan. Bila nak beraktiviti dengan persatuan dan komuniti? Bila nak luangkan masa tingkatkan ilmu dan kemahiran kendiri?

Dah tu, show off pula tu! Haih...."


Saya tengok orang yang kerjanya pergi gym secara konsisten dan terlalu mementingkan keterampilan luaran dan kesihatan tubuh badan, saya katakan (dalam hati kecil),

"Ko dah takde kerja lain ke nak buat, masa habis pergi gym je. Pagi petang siang malam. Kerja nak pam otot je.

Orang ajak pergi program, atau tolong buat kerja sikit, cakap takda masa, sebab jadual gym packed sangat. Apa, muscle ko tu kekal sampai umur 70 ke?

Lepas tu, kalau bab futsal, laju je. Sampai tengah malam pun takpe. Tiap hari pun takpe. Alasan, kata nak release tension. Tension amende? Pergi kelas pun liat. Study pun malas! Tension amendenye? Tension fikir nak kahwin ke?

Sekali tengok, ko ni dah macam hayawan dah. Gorila, kalau yang jantan nak cari pasangan nak mengawan, dia akan 'meroyan' dan buat gaya ganas supaya nampak tough, hebat, kuat dan mengancam. Kalau kerja ko tiap hari berseronok bersukan, berfutsal, pergi gym pam otot je, dah tu apa beza ko dengan gorilla?"


Ha, apa macam? Puas? Seronok kan buat serangan balas? Saya merasakan satu kepuasan bila dapat menjana idea-idea bernas untuk menyerang balas manusia-manusia lain yang tidak aktif berpersatuan.

Pernah saya terasa nak hamburkan kalam-kalam di atas ini di khalayak umum, atau di media awam. Perasaan geram bila tidak dapat menghamburkan kata-kata di atas, hanya disimpan dalam hati.

Alhamdulillah, setakat ni, tidak satu pun dari 'serangan' di atas yang saya telah lontarkan. Semuanya hanya di dalam hati. Kalau ada pun, secara 'indirectly', atau terkeluar sikit-sikit.


Boleh Saja...


Berbalik pada lontaran 'serangan' di musim pilihanraya yang saya katakan di awal artikel ini, boleh saja sebenarnya. Boleh saja saya nak membalas serangan-serangan tersebut.


"Ko bising orang kuat/semangat sangat berpersatuan tu buat apa? Rileks sudah. Dah tu, yang sambut ko kat airport tu siapa? Yang atur program-program supaya ko kenal-kenal member lain tu siapa? Yang carikan rumah ko time first year masih lap hingus lagi tu siapa?"


"Apa lah buat pilihanraya, siap ada manifesto, fan page bagai. Kelakar aku tengok. Ada budak yang semangat pilihanraya tu patahkan kaki ko? Ada dia paksa ko bagi duit kat dia? Tak da kan? Kalau takda, duk senyap-senyap ja. Ko takda semangat macam tu, jangan pandang sinis orang yang ada semangat. Atau dengan kata lain, jangan 'jeleous' dengan mereka."


"Bebudak medik pun nak semangat persatuan. Rilek-rilek sudah la. Study pun entah ke mana. Habis ko tu, study dahsyat sangat ke? Punya lah aku tengok bebudak persatuan yang study lebih kekadang. Yang mengelak kerja berpersatuan, kerja diorang main PES dan tidur 24 jam, yang tu ko tak komen?"


"Dulu, zaman kami dulu, program sempoi-sempoi je. Tapi semua kenal rapat semua orang. Junior dan senior macam famili. Bebudak sekarang ni, asik program, meeting saja. Pastu semua buat hal masing-masing, tak kisah senior dah lagi. Tak macam dulu dah...

Habis tu, salah siapa kalau orang dulu tak sediakan pelapis elok-elok? Zaman ko suasana best macam tu, bukan sebab korang. Tu sebab abang-abang sebelum korang. Jangan perasan pulak korang best. Zaman sekarang jadi macam ni, lojiknya sebab korang lah tak bina suasana macam tu lah! Salah siapa yang tak bina pelapis?

Nak minta dihormati macam mana, kalau muka pun tak pernah nampak? Dah tu, isu yang diborak dan dibincangkan dari dulu sampai sekarang, asik pasal akhowat Mesir yang takda common sense je. Pastu, asik kutuk Arab yang mengarut, serabut, tak bersistem, pengotor, dan macam-macam lagi. Tu je ke topik perbincangannya?

Lepas tu, kena ingat lah, dulu, berapa kerat sangat budak medik kat Mesir ni? Dalam satu kawasan, berapa cebis sangat budak medik? Nak banding sekarang? Budak Cairo saja, ada lebih 500 orang. Budak Ain Shams, lebih 400 orang. Budak Azhar, lebih 700 orang. Budak Alex, beribu. Budak Mansurah, beribu. Budak Tanta, lebih 600 orang. Buda Zagazig, lebih 500 orang. Kalau nak harap pemikiran dan usaha orang macam ko, nak samakan macam dulu, memang mandul lah komuniti medik di Mesir ni!"


Boleh saja saya menyenarai-panjangkan hujah-hujah dan serangan-serangan balas, dan juga tohmahan-tohmahan baru. Boleh saja!

Tapi, saya ingin bertanyakan satu persoalan. Apa yang kita dapat jika terus bermain permainan seperti ini? Kita terus bermain permainan 'Serang dan Serang Balas'. Kita bermain 'The Blaming Game'.

Antara orang lama dengan orang baru. Antara orang kuat persatuan dengan orang yang tak-berapa-nak-kuat. Antara orang kuat persatuan dengan orang anti-persatuan. Antara orang kuat persatuan dengan orang yang tak-kisah-pasal-sekeliling.

Apa hasilnya? Apa natijahnya? Apa yang kita dapat?

Yang pasti, senarai serangan dan hujah begitu panjang, dan boleh terus disenaraikan sampai hari kiamat mungkin. Takkan habis. Maka, teruslah bermain The Blaming Game, dan anda tidak akan berhenti kerana game itu tidak pernah selesai.


Kepincangan Sebenar


Pada pendapat saya, kepincangan sebenar di dalam situasi yang berlaku ini adalah, kita berbicara dengan bahasa yang berlainan.

Ya, bahasa yang berlainan!

Bagaimana saya boleh menghukum seorang yang hidupnya 24 jam di hadapan komputer bermain games atau menonton movies, sedangkan saya tidak melihat sepertimana dia melihat? Saya tidak nampak apa yang dia nampak. Saya tidak mengenali isi hatinya. Saya tidak tahu, apa yang ada dalam fikirannya. Saya tidak menyantuni apa yang dia cari dalam hidup. Saya tidak mengkaji bagaimana dia memandang kehidupannya.

Saya sepatutnya bertanya kembali kepada diri saya, mengapa saya tidak suka bermain games? (Hakikatnya, saya memang tidak suka bermain games. Semuanya bermula sejak zaman sekolah menengah, bilamana skill main games saya hilang secara tiba-tiba, menyebabkan saya fed-up setiap kali kalah main games. hahaha) Mengapa pula 'mereka' suka bermain games? Mengapa saya suka berpersatuan, dan mengapa mereka tidak?

Bagaimana saya boleh menghukum orang-orang 'lama', sedangkan kami tidak pernah berkomunikasi antara satu sama lain? Saya melihat persatuan itu sebagai satu perkara, dan mereka melihat persatuan itu sebagai satu perkara lain. Saya nampak beberapa situasi dan masalah, dan mereka nampak situasi dan masalah yang lain. Saya bercakap dan melakukan tindakan mengikut konteks yang saya faham, dan mereka mengikut konteks yang mereka faham.


Bukankah para ulama ada berpesan, bahawa orang terdahulu itu mendapat fadhilat ta'sis (mengasaskan) dan orang terkemudian mendapat fadhilat takmeel (menyempurnakan)?


Bagaimana saya boleh menghukum seorang yang hidupnya di atas katil 24 jam, sedangkan saya tidak mengetahui mengapa dia berbuat demikian? Saya tidak kenal siapakah dia, dan siapakah keluarga dia, dan apakah masalah dia?

Bagaimana kita boleh berserangan, berdebat dan berhujah sedangkan kita bercakap dalam bahasa yang berlainan?

Di mana kah akhlaq dan adab kita dalam bermu'amalah sesama manusia? Lupakah kita kepada Allah subhanahu wa ta'ala yang Maha Mengetahui dan tidak pernah lupa amal kebajikan dan amal buruk kita?


Dan berbalik pada topik artikel ini, pada saya, perkara yang lebih malang lagi, apabila yang sering dihujam, iaitu mereka yang aktif berpersatuan, tidak tahu mengapa dia aktif berpersatuan. Lebih khusus lagi, para aktivis PERUBATAN, jika anda tidak tahu mengapa anda aktif di dalam PERUBATAN, maka kepincangan besar telah melanda diri anda!


******************************


Tahun keenam berada di Mesir bumi barakah, saya rasa terpanggil untuk berkongsi sedikit pengalaman dan pandangan, tentang mengapa saya aktif berpersatuan, atau dengan kata lainnya, mengapa saya aktif berPERUBATAN.

Mungkin ia akan menjadi satu penerangan kepada pihak-pihak yang tidak aktif berPERUBATAN, dan mungkin ia akan menjadi panduan kepada semua aktivis PERUBATAN supaya segala tindakan anda bermakna, insyaALlah.

InsyaAllah akan saya kongsikan di dalam post seterusnya, "Benda Bulat-bulat (2)". Mohon doa kelapangan waktu dan kesihatan tubuh badan.


Apa-apa pun, layari laman wen Jawatankuasa Pilihanraya PERUBATAN (JPP) di SINI! Banyak yang menarik berkaitan pilihanraya PERUBATAN sesi kali ini, bilamana kita bakal mempunyai wakil Exco PERUBATAN Pusat dari setiap Cawangan. Landskap politik PERUBATAN bakal berbeza, insyaALlah...

Logo JPP

Posted in Labels: , , , , | Comments

Bersedihlah!

Wednesday, November 21, 2012 by aiyqosim

Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...


Cuba bayangkan, jika kita berada di tempat saudara-saudara Islam kita di Gaza. Cuba bayangkan, jika setiap hari kita bangun dari tidur dengan risiko rumah kita dibom, sekolah dan tempat kerja kita dibakar, dan ahli keluarga kita dicederakan atau dibunuh.

Tiap hari kita diancam, dan tiap hari kita ditakutkan dengan risiko kejadian-kejadian buruk yang bakal menimpa kita.

Bagaimanakah perasaan kita di kala itu? Sama ada sedih, takut, putus asa, geram, benci... yang mana satu perasaan kita?


Yang pastinya, selagi tidak berada di situasi sebenar, selagi itu lah kita takkan tahu bagaimana perasaannya.


Suka saya kongsikan satu kisah hebat dari sirah Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam di dalam peperangan Uhud.

Peristiwa ini dikenali sebagai peristiwa Hamra' Al-Asad.


Hamra' Al-Asad


Umum mengetahui bahawa Ummat Islam telah mendapat tentangan hebat di dalam peperangan Uhud, atau sesetengah mengatakannya sebagai satu kekalahan. Ummat Islam terpaksa berundur dengan kekalahan tersebut dalam keadaan sedih.

Madinah Al-Munawwarah, setelah peperangan Uhud, di dalam keadaan darurat. Ummat Islam tetap berjaga-jaga dan mengawal segenap penjuru Madinah, takut-takut musuh kembali menyerang setelah tidak berjaya membuat 'pukulan maut' di dalam peperangan Uhud, dan hanya mendapat kejayaan yang sedikit.

Sebagai langkah keselamatan, Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam telah mengarahkan bala tentera Islam untuk mengejar musuh yang sedang bergerak pulang ke Mekah.

Bala tentera Islam bergerak sehingga sampai di satu tempat yang bernama Hamra', kira-kira lapan batu dari Madinah, di mana Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam mengarahkan untuk berhenti di situ.

Tiba-tiba, Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam didatangi oleh Ma'bad bin Abi Ma'bad Al-Khuza'ie salah seorang pemimpin kabilah Bani Khuza'ah yang rapat dengan keluarga Rasulullah. Dia menyatakan rasa dukaita dengan apa yang berlaku dalam peperangan Uhud dan memeluk Islam. Rasulullah sallallahu 'alaihi wasaalm pun meminta Ma'bad menemui Abu Sufian yang belum lagi mengetahui berita keislamannya untuk melemahkan semangat musuh.


Adapun bala tentera Musyrikin, mereka berbincang sesama mereka sama ada untuk pulang ke Mekah atau melancarkan serangan semula. Akhirnya pendapat terbanyak bersetuju untuk melancarkan serangan kali kedua kerana mengambil peluang kejayaan sedikit dalam peperangan Uhud.

Tiba-tiba datang Ma'bad bin Abi Ma'bad Al-Khuza'ie. Abu Sufian menyangka beliau belum lagi memeluk Islam, maka ditanya kepada Ma'bad kalau-kalau dia tahu perkembangan yang berlaku di Madinah.

Maka Ma'bad pun mengambil peluang melancarkan perang saraf bagi melemahkan musuh, lalu berkata, "Berwaspadalah! Aku melihat telah keluar semua bala tentera yang sangat besar yang belum pernah aku melihat sepertinya. Mereka bergerak untuk bertindak balas".

Berita ini menyebabkan tentera Musyrikin merasa gerun, merasakan sudah tentu tentera Islam kali ini ditambah dengan jumlah yang tidak sempat bersama di dalam peperangan Uhud. Maka, mereka mengambil keputusan untuk tidak menyerang semula.

Tetapi, Abu Sufian juga turut melancarkan perang saraf kembali. Abu Sufian menggunakan qabilah Abdul Qais yang bertolak menuju Madinah supaya memberitahu kepada orang-orang Islam bahawa orang Mekah sedang berkumpul untuk memerangi mereka.

Apabila berita itu sampai kepada orang Islam, sebaliknya berlaku. Mereka bertambah semangat pula untuk berperang! Satu keadaan yang berbeza dengan orang-orang Musyrikin.

Bersempena dengan itu Allah berfirman;

الَّذِينَ اسْتَجَابُوا لِلَّـهِ وَالرَّسُولِ مِن بَعْدِ مَا أَصَابَهُمُ الْقَرْحُ ۚ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا مِنْهُمْ وَاتَّقَوْا أَجْرٌ عَظِيمٌ

"Orang-orang yang menjunjung perintah Allah dan RasulNya (supaya keluar menentang musuh) sesudah mereka mendapat luka (tercedera di medan Uhud). Untuk orang-orang yang telah berbuat baik di antara mereka dan bertaqwa ada balasan yang amat besar."

الَّذِينَ قَالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَكُمْ فَاخْشَوْهُمْ فَزَادَهُمْ إِيمَانًا وَقَالُوا حَسْبُنَا اللَّـهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

"Mereka juga ialah orang-orang yang diberitahu oleh orang-orang kepada mereka bahawa kaum musyrikin telah mengumpulkan bala tentera memerangi kamu, maka hendaklah kamu takut kepada mereka! Maka berita itu makin menambah iman mereka, lalu mereka berkata, Cukuplah Allah untuk menolong kami, Dia sebaik-baik pengurus yang kepadanya terserah segala urusan kami".

فَانقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِّنَ اللَّـهِ وَفَضْلٍ لَّمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ وَاتَّبَعُوا رِضْوَانَ اللَّـهِ ۗ وَاللَّـهُ ذُو فَضْلٍ عَظِيمٍ

"Setelah pergi mengejar musuh mereka kembali mendapat nikmat dan limpah kurnia dari Allah, mereka tidak disentuh sesuatu bencana pun, serta mereka pula menurut keredhaan Allah. Dan ingatlah Allah mempunyai limpah kurnia yang amat besar".

إِنَّمَا ذَٰلِكُمُ الشَّيْطَانُ يُخَوِّفُ أَوْلِيَاءَهُ فَلَا تَخَافُوهُمْ وَخَافُونِ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ 

"Sesungguhnya pembawa berita demikian adalah syaitan, yang bertujuan menakut-nakutkan kamu terhadap pengikut-pengikutnya (kaum Musyrikin). Oleh itu janganlah kamu takut kepada mereka, takutlah kepada Allah jika kamu benar-benar beriman".

Ali Imraan, ayat 172-174

Asas Kekuatan Ummat


Inilah asas kekuatan Ummat Islam, iaitu takut kepada Allah, tidak pada selainNya.


Ketika Ummat Islam diserang dan ditakut-takutkan musuh Allah, tentera-tentera Allah tidak akan gentar, bahkan terus mara ke hadapan.

Sifat pengecut bukanlah sifat Ummat Islam. Begitu juga putus asa. Hanya Israel dan sekutunya sahaja yang bersifat pengecut.

Dan saya pasti, saudara-saudara kita di Gaza tidak gentar dan takut. Mereka sebenarnya sedang menanti janji Allah subhanahu wa ta'ala seperti yang telah termaktub di dalam Al-Quran;

مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّـهَ عَلَيْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا 

"Di antara orang-orang mukmin itu ada lelaki-lelaki yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah. Di antara mereka ada yang gugur, dan di antara mereka ada yang sedang menunggu giliran. Dan mereka sedikit pun tidak mengubah janjinya"

Al-Ahzab, ayat 23


Dan kita, apa yang boleh kita lakukan? Teruskan berdoa, berdoa dan berdoa. Seterusnya, tingkatkan kesedaran umum tentang isu yang berlaku, dan bantulah Ummat Islam di Gaza dengan apa cara sekalipun.


Musuh manakah yang mampu menyerang tentera Allah, sedangkan Allah jualah yang menciptakan musuh itu?

Sesungguhnya Israel dan sekutunya sedang berperang dengan Allah dan RasulNya sallallahu 'alaihi wasallam.

Maka janganlah Ummat Islam bersedih atas serangan yang berlaku, tetapi bersedihlah bila tidak dapat membantu, bahkan lebih malang lagi bila dengan musuh kita bersekutu.


Allahu A'lam. Moga tentera Islam dalam perlindungan Allah... Allahul Musta'anu 'ala ma tashifuun...

Walhamdulillahi Rabbil 'Alameen.
Posted in Labels: , , | Comments

Aku Kecewa Siapa Yang Kisah?

Thursday, November 15, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...

Salam Jumaat penuh barakah diucapkan, moga-moga kita dilimpahi rahmat Allah di Sayyidil Ayyam Penghulu Segala Hari, hari Jumaat ini. Jangan ambil lewa amalan sunnah khusus yang disukai oleh Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam di hari Jumaat, iaitu Surah Al-Kahfi.

Sedang saya membaca buku yang telah lama dibeli (dan dah berhabuk), bertajuk "Risalah Ila Syababil Ummah" atau Risalah Kepada Pemuda-pemuda Ummat, tulisan Dr. Raghib As-Sarjaani, saya berhenti seketika. Berhenti seketika merenung, kerana kebetulan dua hari ini, Ummat Islam, khususnya yang "peduli" disibukkan dengan serangan ke atas Ummat Islam di Gaza oleh Israel, dan dalam masa yang sama, saya sampai ke satu bahagian dalam buku ini yang menceritakan faktor kecelaruan cita-cita dan pemikiran dalam kalangn pemuda.


Pengebumian As-Syahid Ahmad Al-Ja'abari, Ketua Panglima Bridged Izzudin Al-Qassam , sebuah sayap tentera HAMAS, semalam


Saya sampai di faktor ke-3, menurut Dr. Raghib As-Sarjaani, yang menyebabkan kecelaruan cita-cita dan pemikiran dalam kalangan pemuda hari ini, iaitu KEKECEWAAN & PUTUS ASA.


Kecewa dengan apa?

Kita kecewa dengan realiti diri kita sendiri dan Ummat kita.

Kita kecewa dengan kemunduran diri kita sendiri dan kemunduran Ummat kita.

Kita kecewa bila melihat Ummat lain lebih tinggi dari kita.

Kita kecewa melihat jurang yang ada di antara negara-negara Ummat Islam dengan negara-negara selainnya, terutamanya Barat.


Jurangnya bukan sedikit, tetapi banyak dan meliputi segala aspek kehidupan. Jurang ekonomi, sosial, ilmu, pendidikan, teknoloji, peradaban manusia, kestabilan politik, ketenteraan, dan paling malang sekali, jurang akhlak!

Dan segala jurang ini menjadikan para pemuda Islam kecewa dan putus asa. Kelihatan seperti tiada harapan lagi. Dan kekecewaan ini berterusan serta bertambah lagi dengan penjajahan tanah-tanah Ummat Islam yang berlaku dari semasa ke semasa.

Palestin, Iraq, Afghanistan, Shishan, Kasymir, Kosovo, Turkistan, Sudan, dan lain-lain.

Kekecewaan ini ditambah pula lagi dengan kehancuran sistem dalam negara Ummat Islam itu sendiri. Bila negara Ummat Islam tidak dijajah, ia pula dikuasai oleh orang-orang bodoh atau zalim. Sistem pemerintahan kuku besi, tiada demokrasi, sistem kehakiman yang zalim, korupsi dalam pengurusan di segenap lapisan, rasuah dan pecah amanah, pembaziran dan salah urus harta negara, program-program merosakkan rakyat, dan sebagainya.

Kesemua ini menambah berat lagi kekecewaan dan putus asa para pemuda Ummat Islam.

Maka di mana jalan keluar? Apakah penyelesaiannya?


Keluar Dari Kekecewaan


Wahai para pemuda Islam,

Para pemuda sekalian perlu sedar, bahawa Ummat yang berjaya bukanlah Ummat yang putus asa.

Ummat yang putus asa tidak akan bangun!

Kerana putus asa bukanlah sifat mukmin sejati. Allah berfirman di dalam Al-Quran,

قَالَ وَمَن يَقْنَطُ مِن رَّحْمَةِ رَبِّهِ إِلَّا الضَّالُّونَ

Dia (Ibrahim) berkata, "Tidak ada yang berputus asa dari rahmat Tuhannya, kecuali orang-orang yang sesat"

(Surah Al-Hijr, ayat 56)


Wahai pemuda-pemuda Islam,

Jika engkau melihat wanita-wanita dihina dan dikeji, atau disiksa dan diperlakukan sesuka hati, sehingga ada yang gugur kandungannya dan ada yang mati,

Jika engkau melihat anak-anak kecil dan bayi-bayi dibunuh pagi dan petang,

Jika engkau melihat para mujahidin keluar perjuang dan tidak pulang-pulang kerana syahid atau ditawan,

Jika engkau melihat bangunan-bangunan dihancurkan, tanah-tanah dirampas, tanaman-tanaman dan harta benda dibakar,

Jika engkau melihat darah-darah mengalir, tanah-tanah berlumuran darah, orang-orang cedera di mana, dan mayat bergelimpangan tanpa kubur,

Jika engkau melihat kezaliman berleluasa, kerosakan masyarakat di sini sana, dan negara hancur di depan mata,

Maka janganlah sesekali kau putus asa atau kecewa,

Dan ingatlah, bahawa Allah tidak tergurat dan tidak luput, bahkan Allah Maha Wujud dan Ada!

Ingatlah firman Allah,

إِن يَمْسَسْكُمْ قَرْحٌ فَقَدْ مَسَّ الْقَوْمَ قَرْحٌ مِّثْلُهُ ۚ وَتِلْكَ الْأَيَّامُ نُدَاوِلُهَا بَيْنَ النَّاسِ 

Jika kamu (pada perang Uhud) mendapat luka, maka mereka (pada perang Badar) pun mendapat luka yang sama. Dan masa (kegemilangan dan kehancuran) itu, Kami pergilirkan di antara manusia...

(Surah Ali Imran, ayat 140)


Sepertimana Ummat Islam 'tercedera' dan 'kesakitan' pada hari ini, ingatlah, begitu jugalah akan ada masa di mana Ummat Islam akan segar dan sihat.

Sepertimana musuh Islam melihat kita kesakitan, mereka juga menghadapi kesakitan. Jika tidak hari ini, akan datang juga harinya insyaAllah.

Ingatlah, bahawa hakikat Ummat Islam tidak akan mati. Ia mungkin menurun, cedera atau sakit, tetapi ia tidak akan luput dan mati, kerana perjuangan Ummat Islam membawa Kalimah Allah. Perjuangan Ummat Islam bukan dipelihara oleh Ummat manusia itu sendiri, tetapi dipelihara oleh Allah.

Keberadaan Ummat Islam di muka bumi adalah rahmat dan kebaikna bagi bumi, dan kehilangan Ummat Islam dari muka bumi adalah bala bencana kepada bumi.

Ketahuilah bahawa peperangan yang berlaku ini bukanlah di antara orang kafir dengan Ummat Islam, tetapi hakikatnya di antara orang kafir dengan Allah subhanahu wata'ala. Oleh itu, mereka (orang kafir) merancang dan membuat tipu helah, tetapi Allah lah sebaik-baik perancang dan pembuat tipu helah.


وَيَمْكُرُونَ وَيَمْكُرُ اللَّـهُ ۖ وَاللَّـهُ خَيْرُ الْمَاكِرِينَ

...Mereka membuat tipu daya dan Allah menggagalkan tipu daya itu. Allah adalah sebaik-baik pembalas tipu daya

(Surah Al-Anfal, ayat 30)


Dan yakinlah dengan firman Allah,

وَمَا قَدَرُوا اللَّـهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّمَاوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ ۚ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَىٰ عَمَّا يُشْرِكُونَ

Dan mereka tidak mengagungkan Allah sebagaimana semestinya padahal bumi seluruhnya dalam genggaman-Nya pada hari Kiamat, dan langit digulung dengan tangan kanan-Nya. Maha Suci Dia dan Maha Tinggi Dia dari apa yang mereka persekutukan

(Surah Az-Zumar, ayat 67)


Dan yakinlah dengan janji Allah,

وَكَانَ حَقًّا عَلَيْنَا نَصْرُ الْمُؤْمِنِينَ

...Dan merupakan hak Kami untuk menolong orang-orang yang beriman

(Surah Ar-Rum, 47)



Belajar Dari Sejarah


Wahai para pendokong Islam,

Sejarah dunia telah membenarkan janji Allah ini. Sejarah telah membuktikan, tidak ada masa di mana jatuhnya Ummat Islam tidak dituruti kembali dengan kemenangan.

Kejatuhan Ummat Islam di zaman Khalifah Abu Bakr Assiddiq radhiyallahu 'anhu dalam fitnah 'Riddah' merupakan kejatuhan yang besar dan mengecewakan. Ribuan keluar dari Islam beramai-ramai selepas wafatnya Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam. Namun, ianya dituruti pengIslaman bangsa-bangsa lain yang banyak, hingga jatuhnya Parsi dan Rom di tangan Islam.

Kejatuhan Ummat Islam kepada orang-orang Kristian merupakan kejatuhan yang panjang dan mengecewakan. Kemudian lahir 'Imaduddin Zinki, Nuruddin Mahmud, dan Solahuddin Al-Ayyubi mengembalikan kegemilangan Islam dan membawa Ummat Islam ke satu era baru.

Kejatuhan Ummat Islam di era Andalus merupakan kejatuhan yang menyedihkan. Namun, Ummat Islam bangun kembali di Eropah Timur di bawah pimpinan mujahidin Uthmaniyyah, membuka Konstantinopel, dan membawa Ummat Islam ke satu lagi era baru tamadun manusia.


Sejarah dunia telah membenarkan janji Allah, maka tidak yakin lagikah kita dengan janji Allah?

Janganlah berputus asa!


Makanya?


Makanya...

Kerja perlu diteruskan. Semangat para pemuda perlu dinyalakan, dan pastikan ianya tetap menyala tanpa padam.

Keimanan kepada ALlah dan Rasulullah perlu terus ditingkatkan. Kualiti 'ibadat ditingkatkan dan maksiat dijauhkan. Kefahaman Islam berteraskan Al-Quran dan As-Sunnah terus didalamkan.

Ilmu terus dikuasai. Latihan-latihan peningkatan kendiri terus dijalankan.

Fokus terhadap bidang kepakaran atau bidang pengajian kita ditajamkan, sehingga kita menjadi orang yang paling pakar di dalam bidang kita.

Ukhuwwah sesama Ummat Islam terus diluaskan dan dirapatkan. Sensitiviti terhadap isu semasa terus ditingkatkan.

Moga kita tergolong dalam kalangan mereka yang disebut sebagai 'rijal' mukmi sebenar di dalam Al-Quran,

مِّنَ الْمُؤْمِنِينَ رِجَالٌ صَدَقُوا مَا عَاهَدُوا اللَّـهَ عَلَيْهِ ۖ فَمِنْهُم مَّن قَضَىٰ نَحْبَهُ وَمِنْهُم مَّن يَنتَظِرُ ۖ وَمَا بَدَّلُوا تَبْدِيلًا

Di antara orang-orang mukmin itu ada lelaki-lelaki yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah. Di antara mereka ada yang gugur, dan di antara mereka ada yang sedang menunggu giliran. Dan mereka sedikit pun tidak mengubah janjinya

(Al-Ahzab, ayat 23)


Teruskan berdoa untuk Ummat Islam di Gaza, Syria, Rohingya, Malaysia, dan seluruh dunia.


I'm in solidarity with Gaza and Muslimeen


Walhamdulillahi Rabbil 'Alameen...
Posted in Labels: , , , | Comments

Untuk Dia

Monday, November 5, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...

Sehari lagi, genap sebulan tidak menulis di sini. Moga Allah selamatkan kita semua dari putus asa dan masukkan kita dalam kalangan orang yang istiqomah, insyaAllah.

Apabila Khalifah Umar Bin Abdul Aziz menjadi khalifah, beliau pernah berkata,

 "Sesungguhnya aku mempunyai semangat yang berkobar-kobar. Aku bercita-cita untuk mengahwini Fatimah Az-Zahra, dan aku mengahwininya. Aku bercita-cita untuk menjadi Gabenor Madinah, dan aku menjadi Gabenor Madinah. Kemudian aku bercita-cita untuk menjadi Khalifah, dan aku menjadi Khalifah. Sekarang, aku bercita-cita untuk masuk ke syurga."


Khalifah Umar Abd Aziz mengajar bahawa hidup ini umpama satu perjalanan menaiki tangga. Siap selesai satu langkah anak tangga, kita berusaha menaiki anak tangga seterusnya. Siap selesai sampai ke anak tangga berikutnya, kita terus bersusah menaiki anak tangga seterusnya, hingga sampai ke puncak.

Orang-orang hebat seperti Khalifah Umar Abd Aziz falsafah hidupnya sedemikian hebat. Sentiasa hidup di dalam masa dia hidup. Hidupnya digunakan sehabis baik untuk masa sekarang, bukan untuk mengimbau masa lampau, ataupun berkhayal tentang masa depan.

Fokusnya untuk kesempurnaan usaha dan pencapaian masa kini, tidak untuk perkara lain. Jika Allah menghendakinya dengan kejayaan, dia akan berjaya. Setelah berjaya dalam usahanya masa kini, tidak pula dia berehat. Langkahnya akan diteruskan untuk menempa kejayaan baru pula.

Dan di dalam jiwanya, ada satu lagi falsafah agung, yang menolaknya untuk memecut dari satu anak tangga kejayaan ke anak tangga kejayaan yang lain, iaitu;


وعبد ربّك حتي يأتيك اليقين

"Dan sembahlah Tuhanmu sehingga datang kepadamu al-yaqin(iaitu mati)"


Allah itu disembah sehingga kita mati. Sehingga kita sampai ke syurga. Bukan sehingga kita sudah berjaya di dunia.

Begitu juga usaha ke arah kejayaan. Usaha semaksima dicurahkan setiap masa, sehingga kita sampai ke puncak kejayaan. Hakikatnya, puncak kejayaan bukanlah di dunia, tetapi di Akhirat nanti.

Maka tidak pelik bila kita mendengar kisah-kisah aneh para sahabat Nabi radhiyallahu 'anhum bila mereka berjihad di samping Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam. Tidak pelik jika kita mendengar ada yang tidak berehat dan tidak tidur untuk meluaskan pengaruh Islam di muka bumi.

Sayyiduna Khalid Al-Walid radhiyallahu anh boleh memimpin tentera Muslimeen membuka tanah Syams sehingga Al-Quds, biarpun tanpa arahan khusus satu per satu dari Khalifah Umar Al-Khattab radhiyallahu anh. Namun, Sayyiduna Khalid mencari jalan untuk menyebarluaskan Islam dan meminta keizinan dari Khalifah. Dia tahu, kerja sebagai Muslim tidak akan habis dan tidak pernah tamat. Maka, dia tidak pernah berehat, dan terus membuka satu per satu tanah Arab dengan keagungan Islam.

Bila beliau dipecat dari mengepalai tentera Muslimeen, adakah dia merajuk? Tidak, bahkan dia berkata, "Aku berjuang untuk Allah dan RasulNya, bukan untuk Umar!" Lalu dipecut kudanya untuk terus berjihad sebagai tentera biasa. Bukan sekali dipecat, tetapi dua kali. Namun, kerjanya tetap belum selesai, kerana dia bekerja bukan untuk yang lain selain Allah. Dan had masa bekerja untuk Allah adalah sehingga tamatnya riwayat, bukan sehingga dipecat.

Sayyiduna Amr Al-As radhiyallahu anh pula membuka Mesir atas inisiatifnya sendiri. Dia masuk ke Mesir bersama tentera Muslimeen, dan memohon keizinan daripada Khalifah Umar Al-Khattab radhiyallahu ahn. Khalifah berkata, jika sudah melepasi Laut Merah masuk ke Mesir, teruskan. Jika belum, maka harus berpatah balik. Dan Sayyiduna Amru akhirnya membuka Mesir, tanpa pertumpahan darah yang besar, sehingga dipuji Khalifah Umar.

Adakah Sayyiduna Amr berhenti rehat? Tidak sesekali tidak. Diteruskannya misi, namun Khalifah Umar minta difokuskan dahulu urusan dakwah Islam di Mesir, agar kuat asasnya di sana. Sayyiduna Amr akur dan patuh.


Maka bila ditanya, apa rahsia Ummat Islam terdahulu? Rahsia kejayaan mereka adalah tajarrud ila-Allah. Fokus mereka hanya kepada Allah. Kerja mereka hanya untuk Allah. Mereka hanya nampak Allah. Halatuju mereka hanyalah Allah. Hanya menuju Allah. Hanya kerana Allah.

Bila kita bekerja kerana Allah, kita akan ingat semula firman Allah di dalam Surah As-Syarh,

فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ

"Maka apabila engkau telah selesai (dalam sesuatu urusan), maka tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain)"


Ayuh teruskan bekerja, selagi tidak sampai ke puncak.


!وعبد ربّك حتي يأتيك اليقين


Walhamdulillahi Rabbil 'Alameen...
Posted in Labels: , , , | Comments

"Alamak, Habis Gas!"

Saturday, October 6, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmaanirraheem

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah wa 'ala 'aalih...


Pernah dengar tak istilah 'habis gas'?

"Aku dah tak tolong jadi AJK dah la. Dah habis gas!"

Atau istilah 'pancit'?

"Aduh seminggu sekali exam, aku dah pancit dah la. Tak larat dah!"

Sejujurnya, memang selalu terdetik dalam hati kita ungkapan-ungkapan seumpama ini. Kerja demi kerja, usaha demi usaha, akhirnya kita kepenatan. Kepenatan sehingga putus asa untuk berusaha bagi kerja seterusnya. Kepenatan hingga tiada kudrat untuk terus mengulang kaji pelajaran atau keluar menuntut ilmu.

Ketika itu, ramai dari kalangan kita akan berkata kepada diri sendiri;

"Sudah banyak usaha yang aku buat selama ini. Cukuplah tu, berehat pula lah..."

Dan kita terus berhenti berkerja untuk berehat.




Belum Sempat Duduk!

Minggu lalu, setelah hampir 3 bulan tidak menghadiri kelasnya, saya berkesempatan hadir di kelas pengajian Sohih Al-Bukhori oleh Syeikh Dr. Yusri hafizahullah menyambung bacaan Hadith Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam.

Minggu lalu Syeikh Yusri kami sampai ke bab Pulangnya Nabi sallallahu 'alaihi wasallam Dari Peperangan Ahzab & Keluarnya Ke Peperangan Bani Quraizoh.

Kami sampai ke sebuah Hadith yang menceritakan arahan Allah kepada Nabi Muhammad sallallahu 'alaihi wasallam supaya terus keluar menuju ke Bani Quraizoh sejurus selepas tamatnya peperangan Ahzab.

Kisah ini turut dirakam dalam buku Fiqh Al-Harakah karangan Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang.

Pada hari Rasulullah sallallahu 'alaihi wasaalm pulang dari peperangan Ahzab, ketika Baginda mandi dan membersihkan diri di rumah Ummu Salamah Radhiyallahu 'anha, tiba-tiba malaikat Jibril 'alaihissalam datang menemui Baginda dan berkata; 

"Adakah kamu meletakkan senjata? Sedang para malaikat belum meletakkan senjata mereka. Bangunlah dengan mereka yang bersamamu untuk menyerang Bani Quraizoh. Aku akan pergi dahulu untuk mencampakkan rasa takut dalam hati mereka".

Lalu malaikat Jibril mengetuai kumpulan malaikat menuju ke perkampungan Bani Quraizoh.

Bani Quraizoh telah melakukan kesalahan yang besar dalam bentuk pengkhianatan kepada Kerajaan Islam Madinah. Sedang mereka(Bani Quraizoh) masih dalam ikatan perjanjian dengan Kerajaan Islam Madinah, mereka telah bersekutu dengan puak Yahudi lainnya untuk mengapi-apikan semangat Musyrikin untuk berperang dalam peperangan Ahzab.

Biarpun peperangan Ahzab telah tamat dan kemenangan berpihak kepada Ummat Islam, namun, belum sempat pun Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam duduk berbaring atau berehat, malaikat susah sampai dengan arahan perang seterusnya.

Apa yang dilakukan Rasullah sallallahu 'alaihi wasallam? Adakah Baginda berkira-kira/ Adakah Baginda mencari-cari alasan? Adakah Baginda memohon diberi sedikit masa untuk Baginda dan para tentera Muslimeen yang kepenatan untuk mereka berehat melepas lelah? Atau adakah Baginda sallallahu 'alaihi wasallam lari dari malaikat Jibril?

Tidak sekali-kali tidak!

Bahkan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam terus bersiap dan memberi arahan serta merta kepada tentera Ummat Islam untuk keluar ke perkampungan Bani Quraizoh. Betapa tegasnya arahan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam untuk para tentera Islam bergegas menuju medan peperangan, sehingga dirakamkan juga dalam Sohih Al-Bukhori, bahawa Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam bersabda;

"Jangan sesiapapun dari kalangan kamu yang Solat Asar kecuali setelah sampai di perkampungan Bani Quraizoh."

Ketika dalam perjalanan yang panjang itu, mereka hampir melewati waktu Maghrib, maka ada dalam kalangan Sahabat yang serba salah lalu Solat Asar dalam perjalanan, dan ada pula yang meneruskan perjalanan dan Solat hanya selepas sampai di Bani Quraizoh selepas waktu 'Isyak, kerana mematuhi arahan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam.

Para Sahabat radhiyallahu 'anhum merujuk kejadian tersebut kepada Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam, dan Rasulullah tidak menegur kedua-dua golongan tersebut. Kedua-dua golongan itu tidak melakukan kesalahan.

Mengikut Syeikh Yusri hafizahullah, arahan tersebut dikeluarkan pada waktu selepas Zohor, dan arahan supaya Solat Asar hanya selepas tiba di Bani Quraizoh itu, adalah sebagai satu arahan supaya para tentera Muslimeen bergerak pantas dan langsung ke Bani Quraizoh, tanpa bertangguh-tangguh dan berlengah-lengah. Arahan tersebut menunjukkan ketegasan.


Di Mana R&R Sebenar?

Cuba kita bayangkan, selepas satu misi, datang pula satu misi lain, tanpa ada masa senggang diantara keduanya. Bilakah masanya Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam dan para Sahabat radhiyallahu 'anhum berehat?

Mereka tidak pernah rehat dari dakwah dan kerja keras. Mereka penat, ya. Tetapi mereka tidak berehat. Itulah sunnah yang ditunjukkan generasi terbaik manusia.

Manusia sering mencari-cari titik tertentu untuk mereka berehat. Kita sering mencari-cari perhentian Rawat & Rehat (R&R) kita. Sedang R&R sebenar kita adalah di syurga Allah.

Para Sahabat tidak kenal erti rehat. Mereka hanya kenal arahan Allah dan Rasul. Apabila diarahkan sebegini, terus dilakukan sebegini. Apabila diarahkan sebegitu, terus dilakukan sebegitu.

Mereka benar-benar hayati firman Allah subhanahu wata'ala di dalam Surah Al-Syarh, ayat ke-7;


فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ ﴿٧ 

Maka apabila engkau telah selesai (dalam suatu urusan), maka tetaplah bekerja keras (untuk urusan yang lain)



Saya berdoa agar diberikan kekuatan oleh Allah, untuk meneruskan kerja keras dalam hidup sebagai seorang Muslim. Moga Allah berikan kekuatan kepada kita semua, insyaAllah...

Wasallallahu 'ala Rasulillah, walhamdulillah Rabbil 'alameen...
Posted in Labels: , , , , | Comments

Untukkmu Rasulullah

Thursday, September 27, 2012 by aiyqosim

Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi Rabbil, 'alameen, wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulil ameen Sayyidina Muhammad SAW...


Baru-baru ini Ummat Islam 'dikejutkan' dengan satu filem gred rendah yang tersebar luas melalui YouTube berjudul "Innocence of Muslims". Ia adalah sebuah filem berkualiti rendah yang telah menghina peribadi Rasulullah SAW dan ajaran Islam itu sendiri.

Ummat Islam pada waktu tersebarnya filem itu, seolah-olah dikejutkan dari tidur nyenyak dengan paluan gong nyaring beserta simbahan air sejuk, melompat dari katil dengan perasaan bercampur baur, marah, geram, dan kecewa.

Tak cukup dengan itu, tak berapa lama dari filem "Innocence of Muslims" itu, terbit pula satu lagi kartun yang menghina Nabi Muhammad Sallallau 'alaihi wasallam. Bertambah-tambah lah kemarahan Ummat Islam pada waktu itu umpama api disimbah minyak petrol.

Pelbagai reaksi dapat kita lihat terhadap peristiwa penghinaan kepada Nabi kita SAW dan ajaran Islam secara tidak langsung. Ada yang bertindak dengan membuat pelbagai cacian terhadap pihak yang bertanggungjawab, ada yang membuat tindakan undang-undang, demonstrasi aman, demonstrasi tidak aman, dan serangan terhadap orang kafir.

Ada pula yang memberi respon dengan menulis artikel 'menjawab semula', artikel penerangan tentang Nabi Muhammad, video-video dan filem pendek, hebahan poster-poster, serta ucapan-ucapan.

Dan ada juga yang langsung tidak memberikan apa-apa respon secara umum. Saya pasti, golongan ini adalah yang paling ramai. Tidak memberikan respon, sama ada, tidak mahu memburukkan lagi keadaan dan melihat keadaan dengan teliti dan menyeluruh tanpa komen, atau tidak berminat untuk mengambil tahu, ataupun malang sekali, langsung tidak tahu isu yang sedang melanda ini.


Namun apa yang dikesali, ada yang bertindak ganas sebagai respon kepada penyebaran filem tersebut, sehingga mengorbankan beberapa nyawa yang kemungkinan tiada apa-apa kaitan dengan penerbitan filem itu.

Dan lebih mengecewakan lagi, dalam pada Ummat Islam menunjukkan protes terhadap tindakan-tindakan menghina Nabi Muhammad SAW dan ajaran Islam, kelihatan semakin ramai pula yang berani membuat penghinaan dalam pelbagai bentuk secara terhadap Nabi kita SAW dan ajaran Islam.

Secara spontan boleh saya katakan, jika reaksi Ummat Islam terhadap penerbitan filem "Innocence of Muslims" itu bertujuan untuk menggerunkan musuh Islam daripada menghina Islam secara terang-terangan, maka matlamat daripada reaksi kita itu telah jauh tersasar kerana mereka(orang yang menghina Islam) seolah-olah tidak gentar langsung untuk meneruskan penghiaan mereka secara terang-terangan.


Filem Innocence of Muslims yang menimbulkan pelbagai reaksi dari Ummat Islam


Namun, persoalan yang ingin saya timbulkan adalah, apakah matlamat dari tindakan-tindakan dan reaksi yang kita lakukan terhadap isu penghinaan Nabi Muhammad SAW ini? Apakah niat kita, Ummat Islam bilamana membuat sesuatu tindakan sebagai respon terhadap penghinaan ini? Dan lebih penting lagi, adakah ianya efektif? Adakah ianya mencapai matlamat dan memberi kesan?

Dan seterusnya, apakah pula yang sepatutnya kita lakukan sebagai Ummat Islam yang dalam kondisi ini, seolah-olah menjadi mangsa?


Hakikat Cintakan Nabi SAW

Suatu yang positif dan menggembirakan daripada reaksi Ummat Islam terhadap penghinaan ini adalah menunjukkan bahawa masih wujud sensitiviti dalam kalangan Ummat Islam apabila Nabi mereka yang mulia itu dihina dan ajaran Islam itu disalah ertikan.

Ummat Islam masih mempunyai cinta terhadap Rasulullah SAW dan masih berani menunjukkan kecintaan itu terhadap siapa-siapa sahaja yang mencabar kewibaan cinta itu.

Alhamdulillah, ianya suatu yang baik, kerana cintakan Rasulullah SAW itu wajib. Bahkan, para 'ulama' tasawuf menetapkan, bahawa cinta kepada Allah itu adalah tujuan hidup seorang Muslim, dan cintakan Rasulullah SAW itu alat untuk mencapai tujuan itu. Mana mungkin kita dapat sampai ke suatu destinasi yang tepat jika tidak melalui jalannya yang tepat. Allah berfirman;


 قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّـهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّـهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ ۗ وَاللَّـهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ ﴿٣١ 


Katakanlah (Muhammad), "Jika kamu mencintai Allah, ikutilah aku, nescaya Allah Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun, Maha Penyayang

Surah Ali Imran, ayat 31


Maka hakikat cinta kepada Allah adalah cinta kepada RasulNya. Cinta kepada Rasulullah SAW adalah syarat cintanya kita kepada Allah. Mana mungkin seorang yang bercinta boleh duduk senang bila kekasihnya dicaci dan dihina. Pasti kita geram dan marah bila kekasih kita dihina, lebih-lebih lagi jika dihina di khalayak umum.



Namun, persoalan yang timbul selepas itu adalah, adakah ini kali pertama Rasulullah SAW dihina? Dan adakah ini satu-satunya bentuk penghinaan kepada Rasulullah SAW?

Mari kita teliti sirah Nabi Muhammad SAW. Sejak Nabi dilantik menjadi Rasulullah dan menzahirkan dakwah Baginda, hidup Baginda berubah 360 darjah. Dengan ertikata, pandangan masyarakat dan respon mereka terhadap Rasulullah SAW terus berubah, daripada menghormati dan mempercayai Baginda 100% sebelum itu, kepada cercaan, penghinaan, malah seksaan terhadap Rasulullah SAW, kaum kerabat dan pengikut-pengikutnya.

Semasa hayat Baginda, tidak pernah lekang dengan cercaan dan seksaan. Namun, dalam pada Rasulullah masih lagi hidup dan diseksa 'hidup-hidup', bagaimana reaksi Baginda SAW dan para Sahabat Radhiyallahu 'anhum terhadap orang yang menentang mereka? Reaksinya pelbagai, bergantung kepada arahan Allah SWT, bergantung kepada skala penghinaan itu, bergantung kepada percaturan dan strategi politik dan dakwah Rasulullah SAW mengikut keadaan semasa pada satu-satu keadaan.

Tetapi, jika boleh saya katakan, tindakan dan reaksi Rasulullah SAW terhadap penghinaan Baginda secara peribadi, adalah lebih banyak bersabar daripada membalas. Perbuatan menghina, mencerca dan menyiksa Rasulullah SAW secara peribadi, dibalas dengan sabar dan doa, lebih daripada dibalas dengan tindakan fizikal, jauh sekali dibalas dengan cercaan.

Maka berbalik kepada reaksi kita pada hari ini, adakah tindakan kita yang kita dakwa sebagai 'bukti cintakan Nabi' itu, benar-benar mengikut cara Nabi kita SAW bertindak?


Perang Yang Buruk

Tahukah kita, bahawa di sana terdapat peperangan yang buruk? Maksud perang yang buruk adalah peperangan yang mana demi memenanginya, kita terpaksa membuat suatu yang hina dan buruk.

Saya memetik satu ceramah disampaikan oleh Syeikh Hamzah Yusuf, bahawa telah berkata seorang cendekiawan Islam;


لا أدخل الحرب غالبه شرّ من مغلوبه

"Aku tidak akan masuk ke dalam peperangan, di mana, pemenangnya lebih teruk dan buruk dari yang kalah!"


Peperangan yang dimaksudkan adalah peperangan mulut, iaitu peperangan hina-menghina. Siapa yang boleh menhina dan mencerca dengan lebih jijik, hina dan dahsyat, akan menang. Maka ramai yang tetipu dek kerana inginkan kemenangan, mereka sanggup menjerumuskan diri dan mulut mereka ke dalam kehinaan dan mencerca dengan dahsyat.

Kemenangan yang mereka anggap sesuatu yang mulia itu hakikatnya adalah suatu yang hina dan jijik. Maka jaga-jaga Ummat Islam, apa bila kita menganggap reaksi kita terhadap penghinaan Nabi kita SAW adalah satu jihad dan peperangan yang mulia, sedangkan rupa-rupanya ianya adalah suatu yang menjatuhkan maruah kita di hadapan Allah, hanya kerana kita menjawab cercaan dengan cercaan dan carutan yang lebih hina.

Syeikh 'Ali Jum'ah hafizahullah, Mufti Mesir ada menjawab isu filem menghina Rasulullah SAW ini dengan menulis satu artikel yang telah diterjemah dan diterbitkan dalam portal Washington Post. Artikel yang cantik dan bernas ini telah menjawab isu dengan baik dan menerangkan dengan jelas pendirian Ummat Islam terhadap Rasulullah SAW. Dan Syeikh 'Ali Jum'ah juga telah memberi amaran supaya Ummat Islam tidak menghina peribadi dan agama lain, seperti mana mereka menghina kita.

(Boleh baca di sini)

Dengan kata lain, cercaan tidak dibalas dengan cercaan, tetapi dibalas dengan sabar dan kata-kata serta tindakan yang bijaksana. Allah berfirman;


 فَاصْبِرْ كَمَا صَبَرَ أُولُو الْعَزْمِ مِنَ الرُّسُلِ 

Maka bersabarlah engkau (wahai Muhammad), sebagaimana kesabaran rasul-rasul yang memiliki keteguhan hati(ulul 'azmi)...

Surah Al-Ahqaf, ayat 35


Memetik kata Ustaz Pahrol Mohd Juoi dalam satu ceramahnya;

"Jangan kita tunjuk kecintaan kita kepada Rasulullah SAW dengan melakukan perkara yang menyakiti Rasulullah SAW"


Dengan kata lain, jangan kita lakukan perkara yang dilarang oleh Islam dalam pada kita cuba menunjukkan bukti cinta kita kepada Islam. Adakah patut, bila kita mencintai kekasih kita dan ingin membuktikan cinta kita, kita sanggup membunuh diri? Cinta yang sedemikian adalah cinta bodoh lagi hina. Maka jauhilah dari perangkap-perangkap sebegini.

Ingatlah, tiada ketaatan kepada makhluq dalam kemaksiatan kepada Allah. Niat kita untuk mencintai Rasulullah tidak menghalalkan kita berbuat sesukahati perkara yang menyalahi ajaran Rasulullah SAW.

Atas sebab inilah, saya menyesali dan bersedih atas apa yang berlaku di Libya sehingga menyebabkan pembunuhan beberapa jiwa yang kemungkinan besar tiada kaitan langsung dengan penghinaan kepada Nabi kita SAW.

Dan saya juga menyesal atas apa yang berlaku kepada berita terbaru yang saya baca di facebook, tentang seorang India rakyat Malaysia dikenali sebagai Gopinath Jayaratnam, apabila dia dengan berani mempersendakan Allah dan Nabi Muhammad SAW dalam status facebooknya, akhrinya rumah beliau telah diserang oleh samseng-samseng yang tidak dikenali, mendakwa diri mereka orang Islam, jika benar berita yang tersebar itu.


Ini diantara bukti kecelaruan pemikiran dan pemahaman non-muslim terhadap ajaran agama Tauhid , Allah Subhanahu wata'ala dan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam


Ini adalah tindakan di luar undang-undang terhadap kediaman lelaki India tersebut, dipercayai dilakukan oleh samseng-samseng yang mengaku bahawa mereka sedang membela agama mereka


Dan lebih tidak menyenangkan, ia mendapat pelbagai komen yang menyokong tindakan samseng tersebut dan mencerca non-muslim tersebut dengan kata-kata yang tidak sedap didengar.

La haula wa laa quwwata illa billah!


Nabi Dihina Bermaksud Nabi Hina?

Berbalik kepada soal penghinaan kepada Rasulullah SAW dalam filem "Innocence of Muslims" itu tadi, saya tertarik dengan komen balas yang dibuat oleh Ustaz Nouman 'Ali Khan di dalam lama YouTube-nya.

(Boleh lihat di sini)

Antara persoalan yang beliau timbulkan adalah, adakah apabila Nabi Muhammad SAW dihina, adakah ia bermaksud Nabi kita benar-benar hina?

Sebelum bertindakbalas apabila Nabi kita dihina, kita tanyakan semula, adakah bilamana 'mereka' menghina Nabi Muhammad SAW dengan mengatakan Baginda seorang yang gila seks, Baginda benar-benar menjadi seorang gila seks? (ma'adzallah....) Tidak sama sekali!

Di sinilah timbulnya hikmah mengapa kita Ummat Islam diajar supaya bersabar dengan cercaan manusia. Ia adalah kerana tujuan satu-satu cercaan adalah supaya orang atau pihak yang dicerca merasakan bahawa dakwaan orang yang mencerca itu merupakan suatu yang benar dan relevan, dengan harapan, pihak yang dicerca akan membalas dan mencetuskan peperangan atau pergaduhan.

Tetapi, tindakan yang bijaksana daripada orang yang berakal adalah mengabaikan cercaan tersebut dan bersabar, serta membuat tindakan positif lagi proaktif. Mencerca semula tidak mendatangkan apa-apa faedah melainkan ianya akan menimbulkan pergaduhan. Sebaliknya, contoh tindakan proaktif adalah kita buktikan bahawa Baginda Nabi SAW bukanlah seorang yang gila seks dengan memaparkan bukti-bukti daripada sejarah Baginda SAW, para Sahabat RA dan pengikut-pengikut mereka. Akhirnya, pihak yang mendakwa bahawa akan kelihatan bodoh dengan dakwaan tak berasas mereka dek kebijaksanaan kita membalas kembali dengan hujah.

Ini adalah satu contoh tipikal sahaja. Di sana ada ribuan tindakan yang lebih kreatif dan bijaksana, tanpa melakukan tindakan yang bertentangan dengan syara' seperti mencerca peribadi dan agama lain serta tindakan fizikal yang ganas.

Para pencinta Islam sekalian, ingatlah bahawa Rasulullah SAW merupakan makhluq yang paling mulia di sisi Allah, bahkan melebihi kemuliaan para malaikat. Kita selaku Muslim, wajib meyakini hakikat ini, bahkan dengan hakikat inilah kita menjalani kehidupan. Dengan cinta kepada Nabi Muhammad SAW lah kita terus hidup sebagai Muslim.

Biarpun jutaan manusia mencerca Nabi dengan pelbagai tohmahan jijik lagi sesat, Nabi SAW tetap mulia. Mengapa pabila Nabi kita dihina, kita seolah-olah mengiyakan tuduhan hina terhadap Nabi kita dengan turut melakukan perbuatan hina seperti membunuh, membuat kerosakan di muka bumi, dan mencerca dengan perkataan kotor?

Hasbiyallahu wa ni'mal Wakeel, cukuplah Allah sebagai pelindung kita...


Tapi, Takkan Tak Boleh Marah?

Ada orang yang kembali mempersoalkan, "Tapi... takkan tak boleh marah langsung? Lemah sangat lah nampaknya Ummat Islam ni!"

"Ini soal maruah ni. Maruah Ummat Islam! Kita kena marah."

Adakah Islam tidak membincangkan perihal marah? Adakah Rasulullah SAW tidak pernah marah?

Tidak sama sekali! Bahkan di dalam Islam ada fiqh berkaitan marah. Ada dibincangkan tentang marah. Dan Rasulullah SAW juga pernah marah.

Mari kita telusuri peristiwa Al-Raji' dan peristiwa Bi'r Ma'unah yang berlaku dalam tahun ke-4 Hijrah. Dua peristiwa ini berlaku beberapa tempoh selepas peperangan Uhud yang telah memberikan motivasi kepada Kafir Quraysy atas kemenangan mereka di perang Uhud.

Al-Raji' ialah nama suatu tempat kediaman qabilah 'Adal dan Qarah yang melakukan khianat sehingga menyebabkan beberapa orang sahabat Radhiyallahu 'anhum menjadi korban syahid.

Manakala peristiwa Bi'r Ma'unah pula bermula apabila seorang bernama Abu Barra' 'Amir bin Malik datang ke Madinah dan diajak masuk Islam, dia menolak tetapi tidak menunjukkan sikap liar. Dia berkata kepada Rasulullah SAW, "Wahai Rasulullah! Kalau kamu hantarkan para sahabatmu menemui penduduk Najad untuk mengajak mereka kepada agama mu, saya harap mereka menerimanya."

Rasulullah bersabda, "Aku bimbang mereka diperlakukan oleh penduduk Najad."

Abu Barra' menjawab, "Saya menjamin memberi perlindungan kepada mereka."

Lalu Rasulullah SAW menghantar 70 orang sahabat dan melantik Al-Munzir bin 'Amru sebagai ketua. Dalam perjalanan, sehingga sampai ke suatu tempat yang bernama Bi'r ma'unah, mereka pun berhenti dan mengutus seorang sahabat bernama Hiram bin Mulhan yang membawa surat Rasulullah SAW kepada 'Amir bin Tufail, pemimpin kawasan itu. Tiba-tiba 'Amir yang celaka itu telah melakukan helah dengan menyuruh supaya Hiram ditikam dari belakang.

'Amir bin Tufail mengarahkan supaya memerangi sahabat yang berbaki itu, tetapi Kabilah Bani 'Amir enggan menurut perintah kerana menyedari bahawa orang-orang itu dijamin oleh Abu Barra', tetapi Bani Sulaim dari kalangan keluarga Ra'al dan Zakwan menerima ajakannya, mereka lalu datang beramai-ramai mengepung dan menyerang para sahabat sehingga kesemuanya gugur syahid kecuali seorang sahaja, iaitu Ka'ab bin Zain bin Al-Najjar.

Dipendekkan cerita, apabila Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam mengetahui kejadian tersebut, Baginda sangat sedih dan marah. Namun, apa yang Rasulullah lakukan sebagai manifestasi kemarahan Baginda SAW?

Selepas peristiwa Al-Raji' dan Bi'r Ma'unah, Rasulullah SAW telah mendoakan ke atas mereka yang menyebabkan gugur syahidnya para sahabat Radhiyallahu 'anhum ketika solat Subuh selama 30 hari dengan menyebut satu-satu nama-nama qabilah yang terlibat di dalam qunut nazilah.

Ya, kita harus marah apabila Rasulullah SAW dihina, tetapi marah yang bagaimana? Marah kita adalah kemarahan yang mengikut Islam. Kemarahan yang dituruti dengan pembinaan kekuatan. Kemarahan yang didasari cinta Nabi, bukannya marah kepada musuh.


'Ibrah Dari 11 September

Siapa yang tidak ingat peristiwa menyayat hati 11 September 2001, atau lebih mesra dikenali sebagai September Eleven (11/9)? Peristiwa serangan pengganas ke atas menara berkembar World Trade Center telah memberikan komplikasi dahsyat terhadap Ummat Islam.

Peristiwa 11/9 inilah yang telah mengorbankan ratusan malah ribuan nyawa Ummat Islam sebagai tindakbalas Barat terhadap dunia Islam, yang dituduh mereka sebagai dalang di sebalik serangan pengganas 11/9 itu. Siri-siri serangan Amerika ke atas negara Ummat Islam selepas itu membuktikan sentimen anti-Islam yang kuat hasil daripada peristiwa 11/9 tersebut.

Dunia Islam pada waktu itu seolah-olah dihurung kegelapan, dan Ummat Islam dilihat bakal diboikot dan hanyut dari peradaban dunia moden.

Namun, apa yang menarik adalah, beberapa kajian telah dibuat dan hasilnya secara konsisten menunjukkan bahawa, sejak peristiwa 11/9, Islam menjadi agama yang paling cepat berkembang dengan kadar penganut baru memeluk Islam yang tertinggi berbanding agama-agama lain.

Ini adalah artikel yang menunjukkan bahawa Islam adalah agama yang paling pesat berkembang di Amerika, hasil bancian yang dibuat bagi tahun 2000 sehingga 2010. Boleh baca di sini.

Ini pula adalah salah satu video yang menunjukkan bahawa Islam adalah agama yang paling pesat berkembang di UK. Boleh tonton di sini.

MasyaAllah! Di balik kecaman dan ancaman yang diberikan kepada Ummat dan negara Islam, masyarakat dunia semakin banyak menerima Islam. Sungguh aturan Allah itu adalah yang terbaik.

Bagaimana boleh terjadi yang sedemikian? Sifirnya mudah sahaja. Sejak peristiwa hitam tersebut, orang mula bertanya dan membaca tentang Islam. Antara persoalan mereka adalah, "Apa yang diajar oleh Islam, sehingga penganutnya sanggup merampas kapal terbang dan menghentam WTC? Apakah motivasi mereka?"

Mereka membaca dan mula memahami tentang Islam, dan akhirnya, mereka yang ikhlas mencari maklumat tentang Islam mendapati bahawa, ajaran Islam bukanlah seperti yang mereka sangkakan. Ia bukanlah seperti yang telah diburuk-burukkan oleh media. Ia bukanlah seperti yang dimomok-momokkan Barat. Dibantu juga oleh 'ulama' dan aktivis Islam, akhirnya pemahaman terhadap Islam yang sebenar dapat diterapkan dan memikat hati orang-orang Barat, walaupun pada awalnya mereka hanya mahu mencari keburukan Islam.

Begitulah juga isu penghinaan Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wasallam ini, biarlah ianya mendapat liputan meluas seluas seluruh alam sekalipun, pandanglah ia sebagai satu batu loncatan kepada jambatan penghubung diantara muslim dengan non-muslim. Moga-moga, lebih ramai orang bukan Islam, malah orang Islam sendiri yang mula mengkaji sendiri, siapakah sebenarnya Nabi Muhammad SAW.

Adakah Baginda seperti yang dimomok-momokkan oleh sesetengah musuh Islam? Adakah Baginda seorang pengganas? Adakah Baginda seorang yang gila seks?

Kita sebagai muslim, meyakini 100% kebenaran dan kemuliaan Nabi kita. Maka tak perlu takut jika orang mencabar kebenaran Nabi kita, kerana bagi siapa yang ikhlas mencari kebenaran, mereka akan mengenali, siapakah sebenarnya Nabi kita Sallallahu 'alaihi wasallam. Dan insyaAllah, kita bakal melihat pertambahan orang yang memeluk Islam dalam masa beberapa tahun ini, sepertimana bertambahnya orang Barat yang memeluk Islam selepas peristiwa 11/9, biiznillah.


Memetik kata-kata Ustaz Fadhil Soliman, seorang pendakwah dan pakar dalam bidang perbandingan agama;

"On intellectual level, Islam doesn't need a defense..."


Bagi pihak-pihak yang berani mencabar kewibawaan Ummat Islam umpama mencucuk sarang tebuan, ingatlah kenyataan bahawa 20% daripada populasi manusia di bumi ini adalah Muslim. Bayangkan, jika berbaris 10 orang manusia pelbagai bangsa dan etnik di hadapan kita, dua daripadanya beragama Islam!

Sesiapa yang menghina manusia yang diikuti oleh 20% populasi bumi sejak ribuan tahun, merupakan manusia yang pelik dan aneh. Bayangkan, ketika mana majoriti penduduk bumi mengakui dan mengikuti ajaran manusia agung ini iaitu Nabi Muhammad SAW, mereka beriya-iya menghina Baginda.

Sedarkah mereka, bahawa mereka berada di pihak yang minoriti dan tidak popular? Jika kita Ummat Islam sendiri tidak membuat liputan hangat terhadap perbuatan mereka ini, mereka akan hanya ditertawakan sahaja dek tindakan bodoh mereka menghina manusia yang diikuti majoriti penduduk dunia.

Maka kita sebagai Ummat Islam, di samping kita bersedih dan membantah tindakan jijik mereka yang menghina Nabi, jangan pula kita berasa lemah. Kita Ummat yang dimuliakan Allah kerana Islam. Kita Ummat yang mempunyai 'izzah. Kita tidak akan sekali-kali menjadi hina dengan lidah-lidah dan tangan-tangan mereka, kerana kita yakin, bahawa siapa yang menghina Nabi kita serta ajarannya, maka tempat mereka adalah di neraka, wal 'iyadzubillah!


Mukmin Yang Gagah

As-syahid Imam Hasan Al-Banna ada membuat satu perumpamaan tentang mukmin ataupun ummah yang "qowiy" ataupun kuat. Katanya;

"Mukmin yang qowiy umpama pokok yang elok rantingnya dan lebat buahnya. Dibaling dengan batu, tetapi dibalas dengan buah"


Begitulah sepatutnya kita apabila menghadapi situasi seperti yang kita hadapi beberapa minggu ini. Tindakbalas kita apabila dibaling batu adalah memberi buah-buahan yang masak ranum sebagai balasan. Itulah tanda kekuatan kita selaku Ummat Islam.

Fitnah dan cercaan terhadap Nabi kita Sallallahu 'alaihi wasallam sepatutnya dibalas dengan penerangan dan pemahaman berkaitan siapakah sebenarnya Nabi kita. Ia sepatutnya dibalas dengan menambah lagi bukti cinta kita kepada Nabi Muhammad SAW, dengan cara lebih kuat mengamalkan sunnah Baginda dan ajaran Islam keseluruhannya.

Saya rasa bersyukur bilamana mendapati masih ada sebahagian besar Ummat Islam yang mengambil tindakan positif sebagai respon terhadap isu penghinaan Nabi Muhammad SAW ini. Baru sebentar tadi saya terlihat di laman facebook Mufti Mesir, Syeikh Dr 'Ali Jum'ah, gambar beliau bersama beberapa orang pelajar Universiti Amerika Kaherah (AUC) di dalam program kempen mengenali Nabi Muhammad anjuran Darul Ifta', iaitu badan fatwa Mesir.



Alhamdulillah.


Kesimpulan

Kita sebagai Muslim dan pengikut kekasih kita, Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wasallam, merasa kesal dengan filem 'Innocence of Muslims" dan apa-apa perbuatan yang menghina Nabi Muhammad SAW. Tindakan-tindakan sedemikian bertentangan dengan ajaran Islam, dan balasannya adalah neraka Allah, wal 'iyadzubillah.

Siapa yang melakukan perbuatan menghina Nabi Muhammad haruslah bertaubat, kembali ke jalan yang benar, dan tidak lagi mengulangi perbuatan tersebut.

Namun, kita juga tidak akan redha dengan penghinaan terhadap Nabi Muhammad SAW dan ajaran Islam daripada orang Islam sendiri. Dengan kata lain, tindak balas kita terhadap pihak yang menghina Rasulullah SAW haruslah berpaksikan kecintaan kita kepada Rasulullah SAW, bukan semata-mata mengikut hawa nafsu.

Janganlah demi membuktikan kecintaan kita kepada Rasulullah SAW, kita melakukan tindak balas yang dibenci oleh Rasulullah SAW.

Isu-isu seperti apa yang berlaku ini haruslah ditangani dengan bijaksana oleh semua pihak dalam Ummat Islam, dengan mengkaji dengan teliti kesan jangka masa pendek dan panjang dari setiap sudut. Dalam memimpin Ummat Islam untuk bindakbalas terhadap isu ini memerlukan kebijaksanaan pihak-pihak yang berautoriti dalam Islam, iaitu kerjasama diantara 'Ulama', 'Umara' (pemimpin Islam), dan tokoh-tokoh yang berpengaruh dalam Islam.

Seterusnya, setiap individu yang mengaku Muslim, perlu sentiasa sensitif dengan isu ini dan wajib membantu melakukan sesuatu sebagai respon, tidak kira secara berkumpulan (berjemaah) ataupun individu. Langkah awal yang perlu kita lakukan adalah memasakkan kefahaman Islam dan kefahaman kita terhadap Baginda Nabi Muhammad Sallallahu 'alaihi wasallam sedalam-dalamnya mulai saat ini. Dan kefahaman itu perlu diterjemah kepada peribadi dan akhlaq yang mulia seperti akhlaq Baginda Nabi SAW, sehingga siapa yang melihat orang Islam, tidak mungkin lagi berani mempersendakan ajarannya, kerana suara mereka tidak akan didengari atau akan hanya ditertawakan.

Kemudian, usaha dakwah kepada non-muslim perlu diteruskan dengan penuh bijak dan kreatif. Berfikir positif dan ambillah peluang terhadap apa kejadian sekalipun yang berlaku untuk meningkatkan dakwah kita kepada manusia. Contoh terbaik masa kini adalah peristiwa 11/9 yang pada awalnya kelihatan seperti bakal menekan Ummat Islam, akhirnya lebih ramai orang yang mengenali dan menerima Islam daripada orang yang membencinya. Alhamdulillah.

Akhirnya, suka saya memetik kata-kata Sayyidina 'Umar Al-Khattab yang berbunyi;




نحن قوم اعزنا الله بالاسلام فاذا ابتغينا العزة بغيره اذلنا الله


"Kita adalah kaum yang dimuliakan Allah dengan Islam. Bila mana kita mencari kemuliaan selain Islam (meninggalkan Islam), kita akan dihina oleh Allah."


Tegakkan Islam di dalam dirimu, nescaya akan tertegaknya Islam di tanahmu, sehingga tiada siapa yang berani mempersendakannya.

Allahu A'lam, walhamdulillahi Rabbil 'alameen, wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...



Posted in Labels: , , | Comments

Untuk Apa Kita Bersusah?

Sunday, September 23, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi Rabbil 'alameen, wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulil Ameen, Sayyidina Muhammad SAW...


Musim cuti lalu banyak dihabiskan untuk urusan peribadi. Urusan bersama keluarga dan rakan-rakan. Tidak kurang juga aktiviti-aktiviti berbentuk menenangkan fikiran dan hiburan santai.

Di kala ibu bapa terus bekerja tidak bercuti, di kala sahabat-sahabat sebaya ramai yang sudah bekerja, di kala sahabat lain kuliah terus ke kelas tidak bercuti, kami terus seronok bercuti.

Kekadang saya terfikir, apa memotivasi ibu bapa dan orang-orang 'lama' untuk terus bekerja keras siang dan malam?

Antara jawapan yang saya ramalkan adalah, "...nak pastikan keluarga, anak-anak hidup selesa, terjamin masa depan..."

Saya dapat bayangkan dengan jelas motivasi itu, kerana ianya berbentuk material. Kerja kuat menghasilkan pulangan wang ringgit dan harta benda yang bakal menjamin keselesaan anak beranak.


Apa Pula Motivasi Mereka?

Saya berjumpa ramai kenalan sebulan dua ini, yang aktif bekerja dalam NGO-NGO dan persatuan-persatuan kebajikan. Kerja-kerja sukarela, mengutip dana, khidmat masyarakat, misi kemanusiaan, pengurus dan penggerak program dakwah, ceramah dan perkongsian pengalaman dengan junior, dan segala macam lagi.

Kemudian saya bertanya, apa pula yang memotivasi mereka untuk terus giat dalam kerja-kerja sukarela mereka? Mereka tidak mendapat gaji dari kerja-kerja mereka. Kalau beroleh pulangan wang ringgit sekalipun, ianya bukan untuk mereka, tetapi untuk pertubuhan mereka atau golongan-golongan yang lebih memerlukan.

Akhirnya saya temukan satu jawapan yang sama dari kebanyakan mereka, iaitu Hadith Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam yang berbunyi;


 خير الناس أنفعهم للناس

"Sebaik-baik manusia, adalah yang paling bermanfaat buat manusia lain"

Hadith Hasan




Produktif Untuk Diri Sendiri

Namun di sana ada manusia yang produktif, namun hidup mereka hanyalah untuk diri mereka sendiri sahaja. Harta yang mereka himpunkan hanyalah untuk keselesaan diri mereka. Kejayaan hidup mereka adalah demi rekod peribadi dan menandingi orang lain.

Percayalah, golongan sebegini lebih ramai jumlahnya. Buktinya, saya berikan contoh ringkas yang dapat saya terfikir saat ini, jika dilancarkan satu projek kutipan dana pembinaan surau dalam kalangan orang Melayu, lebih banyak soalan yang ditanya kepada kita berbanding dengan sumbangan yang dihulur.

"Eh, bukan sekolah ni sekolah kementerian ke? Kenapa nak minta derma?"

"Adik ni, buka kaunter kutip duit ni ada surat kebenaran ke?"

"Apa yang saya dapat kalau saya derma?"

"Kalau nak bagi sikit je, boleh ke?"

"Mmm, untuk surau eh? Tengok laah..."

Dan macam-macam soalan lagi. Dan mungkin saya dan kita juga tergolong dalam golongan ini, na'udzubillah.

Mengapa golongan sebegini tidak termotivasi oleh Hadith Rasulullah SAW yang menyebut sebaik-baik manusia adalah yang paling bermanfaat buat manusia lain?



Kisah Raja Parsi Dengan Orang Tua

Suka saya kongsikan satu kisah yang diriwayatkan oleh Syeikh Dr. Usamah hafizahullah, Timbalan Mufti Mesir di dalam satu khutbah Jumaatnya.


Diriwayatkan, suatu hari Raja Parsi beserta rombongannya dalam satu perjalanan sampai di satu kawasan padang pasir. Di sana, mereka terserempak dengan seorang tua yang melakukan sesuatu yang ganjil. Si tua itu sedang menanam sepohon pokok yang tidak akan berbuah kecuali selepas 100 tahun.

Raja Parsi hairan dengan kelakuan itu kerana si tua sudah tentu tak akan mendapat apa-apa faedah dari tanamannya itu. Si tua itu pasti mati sebelum sempat pokok itu berbuah.


Maka si Raja pun bertanya, "Wahai orang tua, pelik sungguh kelakuanmu. Engkau menanam pokok yang tidak akan berbuah kecuali selepas 100 tahun. Apa yang kau dapat dari tindakanmu ini sedang kau tahu bahawa kaun tidak akan merasa hasilnya."


Si tua tadi menjawab, "Aku tanam pokok yang tidak akan berbuah kecuali selepas 100 tahun ini bukan untuk aku merasa hasilnya, tetapi untuk generasi akan datang merasa hasilnya. Kalau generasi terdahulu tidak menanam untuk kita pada hari ini, tentulah kita tidak mendapat hasil tuaiannya hari ini."


Si Raja terus berkata, "Ahsanta!" atau dengan kata lainnya, "Bagus sekali!" menunjukkan rasa kagumnya kepada orang tua itu. Sudah menjadi tradisi di zaman itu, jika seorang Raja berkata "Ahsanta" kerana kagum akan sesuatu atau seseorang, orang itu akan diberikan 1000 dinar. Maka, pembesar Raja pun memberikan 1000 dinar kepada orang tua itu.


Orang tua itu lantas berkata kepada Raja, "Sekarang lihat! Selesai sahaja aku tanam pokok ini, ia telah membuahkan kepadaku hasil 1000 dinar!"


Raja berasa kagum dan berkata, "Ahsanta!"


Maka pembesar pun memberikan lagi 1000 dinar kepada orang tua itu.


Si tua itu sekali lagi berkata, "Lihat! Sekarang ia telah membuahkan aku hasil 2000 dinar!"


Raja berkata sekali lagi, "Ahsanta!"


Si pembesar memberikan 1000 dinar lagi kepada orang tua itu.


Si tua itu sekali lagi berkata, "Lihat! Sekarang ia telah membuahkan aku hasil 3000 dinar!"

Si pembesar seraya berkata kepada si Raja, "Wahai Raja, eloklah kiranya jika kita pergi meninggalkan si tua ini. Takut-takut, habis harta kita diberikan kepada orang tua ini!"

Maka Raja dan rombongannya pun pergi meninggalkan si tua itu tadi.



Orang Sekarang VS Orang Dulu, Mana Lagi Hebat?

Mana lagi hebat?


Mungkin kita, orang-orang zaman sekarang ini lupa bahawa kemewahan dan kemajuan segala macam yang kita kecapi pada hari ini telah dimulakan oleh orang-orang terdahulu.

Mana mungkin Airbus tercanggih dan terbesar boleh tercipta tanpa adik-beradik Wrights mencipta mesin yang boleh menerbangkan hanya seorang manusia untuk jarak hanya 200 meter.

Tidak mungkin pakar matematik dan ahli fizik hari ini maju dengan formula-formula serba canggih tanpa Al-Khawarizmi dengan teori Aljebra-nya..

Bagaimana penemuan-penemuan baru ubat-ubatan pada hari ini berkembang dengan sangat maju tanpa penemuan pertama penicillin, alkohol dan bahan-bahan asas yang lainnya ratusan tahun yang lalu.

Bagaimana mungkin pelajar-pelajar bidang perubatan pada hari ini tidak perlu lagi membelah mayat untuk mempelajari anatomi, jika tidak orang-orang terdahulu membelah mayat saban hari dan membuat rekod catatan dan lukisan tentang anatomi manusia, sehingga hari ini kita hanya perlu membeli buku teks bergambar dan memuat turun video-video sahaja untuk belajar.

Bayangkan, berapa juta nyawa telah terkorban hanya untuk mempelajari erti sebuah negara yang aman dan demokrasi?

Bagaimana masyarakat berbilang kaum dan agama boleh hidup aman makmur di sesetengah negara di muka bumi ini, jika tidak ratusan ribu nyawa telah terkorban berjuang mempertahankan hak asasi mereka selama ratusan tahun lamanya?

Bayangkan perlumbaan Formula One pada hari ini boleh mencapai rekod sifar-kematian sejak tahun 1994 hanya selepas berlaku dua kematian berturut-turut pada perlumbaan San Marino Grand Prix 1994 yang mencetus penubuhan satu badan khas mengkaji keselamatan Formula One. (Saya baru menonton dokumentari tentang Ayrton Senna, seorang lagenda Formula One)


Hebatnya kita pada hari ini adalah hasil titik peluh orang-orang terdahulu. Memetik kata-kata Ustaz Ahmad Fauwaz Fadzil dalam satu pembentangan kertas kerjanya dalam Konvensyen Fiqh Wasatiyyah awal tahun 2012, bahawa;


"'Ulama'-'ulama' terdahulu(salaf) mendapat fadhilat(kelebihan) ta'sis iaitu pengasas, manakala 'ulama'-'ulama' khalaf masa kini mendapat fadhilat takmeel(menyempurnakan)"



Lihat sahaja situasi yang lebih dekat dari kita. Siapa yang rasa dirinya hebat denga berseorangan, cuba bayangkan, jika dia hidup berseorangan semenjak dilahirkan. Siapa yang memberinya makan? Siapa yang menyalin lampinnya? Siapa yang memandikannya? Siapa yang belikan dan pakaikan bajunya? Jawab soalan-soalan ini dahulu, kemudian baru boleh beritahu manusia lain, sehebat mana anda?



Pembinaan Pelapis

Kisah Raja Parsi dan orang tua itu tadi juga memberi peringatan kepada generasi masa kini supaya sentiasa berfikir untuk menyediakan pelapis, bukan hanya berfikir memajukan generasinya sendiri sahaja.

Pembinaan pelapis itu pula perlu berteraskan konsep 'Sang Murid Lebih Bijak Dari Sang Guru'. Target kita dalam proses pembinaan pelapis masa depan adalah untuk melahirkan generasi yang lebih pandai dan maju dari kita sekarang.

Malangnya, apa yang berlaku dalam komuniti Melayu di negara kita khususnya, target kita (atau para pemimpin kita) adalah untuk melahirkan pelapis masa hadapan yang lebih bebal dari mereka, sipaya generasi akan datang lebih mudah ditipu oleh mereka.

Segalanya disuap dan diberi, umpama menggemukkan ayam daging yang akhirnya tidak mampu dan tidak ingin berlari apabila disembelih. Minda disuap dengan pendidikan yang tidak membangun dan fakta sejarah yang menipu. Pemikiran Islam yang sebenar dan wasatiyyah tidak disuburkan. Budaya kotor dan lucah dusebar dan disuburkan. Media-media disekat dan dikawal secara berat sebelah oleh pihak Kerajaan. Masa-masa kosong dan media-media dihidangkan dengan hiburan-hiburan melalaikan.

Akhirnya, pelapis yang kita hasilkan hanya mampu memetik kata-kata orang-orang dahulu yang hebat-hebat. Generasi muda hanya akan menjatuhkan legasi yang dibina orang terdahulu, atau paling baik sekalipun, hanya meneruskan sahaja tanpa apa-apa inovasi.

Bagaimanakah pelapis yang kita harap-harapkan? Allahul Musta'an...


Kesimpulan

Maka, satu fakta yang perlu kita hayati adalah, hidup kita adalah untuk berkhidmat kepada Allah dan Rasul. Hidup ini adalah untuk Akhirat, untuk Islam. Cara untuk mencapai matlamat ini adalah, dengan memberi khidmat kepada manusia lain.

Hidup ini adalah satu putaran. Kita mendapat apa yang diberi oleh orang-orang terdahulu. Maka, menjadi tanggungjawab kita jualah untuk memberi semula kepada generasi akan datang, moga-moga mereka akan meneruskan putaran itu.

Wahai anak-anak muda sekalian, ingatlah, hidup kita bukan lagi untuk merajuk kerana orang lain tak memuaskan hati kita. Itu adalah sifat kita di zaman kanak-kanak dahulu.

Tapi sekarang bila umur sudah belasan dan puluhan tahun, jika kita masih lagi berfikiran 'tunggu-orang-suap-baru-gerak', atau 'tunggu-orang-tolak-baru-jalan', maka malang sekali, kita rupanya masih di zaman kanak-kanak dengan gula-gula lolipop di mulut dan hidung berhingus berlari-lari di luar rumah separuh bogel (maaf cakap ya).

Pesanan untuk diri sendiri dan penggerak-penggerak persatuan, supaya memberikan fokus dan perhatian yang banyak kepada kerja-kerja pembinaan pelapis, bukan hanya kerja-kerja persatuan berbentuk teknikal sahaja. Kita adalah pelapis masa kini yang dicipta oleh generasi terdahulu. Tugas kita jualah untuk menghasilkan pelapis masa hadapa, dengan cetakan versi kita.

Akhirnya, marilah kita terapkan semangat memberi dan berkhidmat dengan sukarela kerana Allah, serta menghayati Hadith Rasulullah SAW;


 خير الناس أنفعهم للناس


Walhamdulillahi Rabbil 'Alameen...
Posted in Labels: , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture