Jom Kahwin!

Monday, May 16, 2011 by aiyqosim


Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...


Sekadar mengisi kekosongan blog ni lebih kurang seminggu, suka saya kongsikan kisah benar yang berlaku dalam kelas Arab saya dengan Moji, Salman dan Tamim Sabtu lepas.

Kisah perbincangan ilmiah antara Ustaz Mahmud dengan kami. Harap ianya bermanfaat insyaALlah. Hasil perbincangan ini adalah ilmiah dan akademik, tidak mengikut emosi dan tidak pula menunjukkan pendapat peribadi saya. :)


Memang lumrah setiap kali kelas, mesti ada saja topik yang akan dibincangkan. Mula topik ini dibuka adalah sebab, saya, Moji dan Tamim tak siap 'homework'. Salman seorang saja yang berjaya siapkan, Moji bagi alasan lupa, saya tak bagi alasan, hanya tersengih saja.

Maka Ustaz pun buka cerita,

"Zaman sekarang ni, budak perempuan adalah rijal."

Ya lah, mereka lagi rajin, lagi bijak pandai, lagi...lagi...lagi...

Macam biasalah, kena 'basuh' dah menjadi tabiat kami berempat setiap kali kelas. Lepas tu, disambung lagi,

"Kalau lah lelaki kena Haid sebulan saja, nescaya lelaki akan terseksa sebab tak mampu tahan sabar."

Saya tak pernah kena Haid, jadi tak boleh nak hurai. Tapi nak katanya, memang ketahanan wanita menahan sabar memang lagi tinggi daripada lelaki. Kemudian, sambung lagi,

"Kalaulah lelaki kena mengandung, bagi sebulan saja, nescaya mati lelaki tu!"


Tetapi, sebab mereka ni amat bijak, mereka juga bijak dalam perkara-perkara tertentu, seperti dikisahkan dalam ayat 28 Surah Yusuf,


فَلَمَّا رَأَى قَمِيصَهُ قُدَّ مِن دُبُرٍ قَالَ إِنَّهُ مِن كَيْدِكُنَّ إِنَّ كَيْدَكُنَّ عَظِيمٌ

"Sesungguhnya ini adalah tipudayamu, sesungguhnya tipudayamu benar-benar hebat."


Perempuan ni, memang bijak, tapi bijak juga bertipu daya. Hehe. Maka, kata Ustaz, sebab tu lah kita tak boleh nak harapkan atau nak cari yang 100% sempurna bila memilih wanita. Bak kata dalam satu Hadith Nabi SAW,


"كمل من الرجال كثير ، ولم يكمل من النساء إلا مريم بنت عمران وآسية امرأة فرعون وخديجة بنت خويلد وفاطمة بنت محمد "

"Ramai lelaki yang sempurna, tetapi tidak ada wanita yang sempurna kecuali empat orang; Maryam binti Imran, Asiah isteri Firaun, Khadijah binti Khuwailid, dan Fatimah anak Muhammad SAW."

Hadith riwayat Al-BukhariMaka, secara tak langsungnya, 'ter'masuk pula bab KAHWIN. (isy ni yang tak suka nih...)


Maka Ustaz bercerita lagi...

Selalu kita dengar orang kebanyakan susah sangat nak kahwin. Banyak sangat kekangannya.

Duit tak cukup.

Syarat tak cukup.

Tak cukup bagus.

Masa tak kena.

Keluarga tak kena.

Keluarga tak 'masuk'.

Mak ayah tak restu, dan bermacam-macam lagi.


Kemudian Ustaz ungkit kisah Saydina Ali RA berkahwin dengan Saydatuna Fatimah Bt Rasulullah SAW, dengan mas kahwinnya sebanyak 4 DIRHAM sahaja! Ada lah lebih kurang 40 Geneh. Dan Saydina Ali berkahwin dengan SEBAIK-BAIK WANITA!

Ramai yang bila mendengar cerita ni, berhujah,

"Alaa, tu zaman sahabat..." atau "Alaa, tu zaman dulu-dulu boleh lah..." atau "Realiti kita zaman sekarang dah lain..."


Hakikatnya, cuba kita berfikir secara logik dan adil. Di zaman para sahabat dulu, ada saja mereka yang berkahwin dengan mas kahwinnya satu ladang kambing. Atau seekor unta. Atau emas permata. kalau nak dibandingkan nilai unta di zaman itu, samalah nilainya dengan sebuah kereta MERCEDEZ!

Maka bandingannya sama sahaja. Saydina Ali memilih mas kahwin sebanyak 4 Dirham sahaja, sedangkan beliau berkahwin dengan sebaik-baik wanita! Boleh sahaja dikenakan mas kahwinnya emas permata berlian intan payung dan sebagainya.

Maka kalau nak dibandingtarakan dengan zaman sekarang, ada sahaja orang yang berkahwin dengan mas kahwin, ribuan ringgit, atau hantaran berdulang-dulang emas permata, harta sekoyan dan sebagainya, tetapi ada juga yang letakkan nilai yang rendah sahaja.


Mengimbas keadaan di Mesir pula, atau di kebanyakan negara, ramai meletakkan prasyarat 'layak untuk berkahwin' berlandaskan harta semata-mata. Nak kahwin, kena ada at least kereta sebiji, rumah sebuah, gaji kena 5 angka, rumah pula kena ada TV dan Hifi lengkap dengan sofa Itali, pinggan mangkuk Acopal, kuali Tefal, komputer Apple atau pentium at least pentium 10!

Kalau macam tu, di manakah nilai sebuah perkahwinan? Kalau macam tu lah, habis hartanya, maka tamatlah perkahwinan. Tak gitu?

Bukanlah kata kalau nak kahwin, tak perlu ada kestabilan ekonomi, tapi, itu bukanlah satu-satunya kayu ukur.

Kekadang, kita selalu letakkan syarat yang bukan-bukan atau melebih-lebih, tetapi lupa intipati sebuah perkahwinan sebagai satu institusi utama pembinaan masyarakat Muslim yang beriman dan berpendidikan.


Ustaz ceritakan pengalamannya. Beliau berasal dari Syria, kahwin dengan orang Mesir. Tetapi sejak berkahwin, dengan tiada biasiswa, dalam masa belajar, sambil bekerja, tak pernah lagi beliau balik kampung melawat keluarganya di Syria. Maka katanya, jarak bukan penghalang! :)


Rasulullah SAW bersabda,


ثلاثة حق على الله عونهم : المكاتب يريد الأداء ، والمتزوج يريد العفاف ، والمجاهد في سبيل الله

"3 perkara yang wajib bagi Allah menolongnya; orang yang berhutang yang hendak menunaikan hutangnya, orang yang berkahwin yang inginkan kebaikan, dan orang yang berjihad di jalan Allah."

Hadith Sahih


Maka, kalau berkahwin kerana ALlah, betul caranya, maka yakinlah, Allah akan memudahkan.


Ustaz menambah lagi, dia sangat menggalakkan lelaki-lelaki yang dah mampu, kahwin. Sebab, Syeikhnya ada berpesan,


لستم الشباب إذا لم تتزوّج

"Kamu belum lagi syabab(pemuda sebenar), kalau kamu tak kahwin lagi."


Maka jangan lah nak berlagak bahawa kamu seorang rijal, atau lelaki yang hebat, gagah, dan mantap, kalau belum berkahwin lagi. Sebab, hanya orang yang dah berkahwin tahu akan realiti kehidupan. Sebab perkahwinan itu tanggungjawab. Kena cari duit, tempat tinggal, makan, dan sebagainya. Kena jaga isteri, jaga anak, jaga kesihatan, keselamatan, pendidikan, agama, ekonomi. dan segalanya.


Ada ulama juga berpesan,

"Jangan ambil fatwa daripada orang bujang."

Sebabnya sama, orang yang belum berkahwin, tak kenal dunia lagi.


Murabbi-murabbi dalam da'wah juga selalu berpesan,

"Kalau nak tengok seseorang itu seorang da'ie sebenar atau tak, tengok bila dia dah kahwin, dan dah ada 2 orang anak."


Akhir sekali, Ustaz 'ala-ala' cabar kami. Katanya, "Isunya sekarang ni, di mana KEBERANIAN korang? Takut mati kelaparan lepas kahwin? Takut bersusah-susahan lepas kahwin? Takut apa?"


Masih terngiang-ngiang lagi perkataan syuja'ah (keberanian) yang ustaz sebut hari tu. haih... cabaran, cabaran~


Banyak lagi hasil perbincangan kami malam tu, tapi saya rasa cukup setakat ini dulu. Lain kali cerita lagi naa~ :)


Lepas kelas, macam biasa, kami borak-borak dengan Ustazah Jihad, isteri Ustaz Mahmud. Ustazah tanya kami,

"Jadi, bila kamu nak kahwin, Ahmad?"


Saya jawab dengan confidentnya,

"سأتزوّج غدا !! إن أقدر"


hehehe. Kenalah ada gaya, baru yakin!...


Kemudian saya tanya Ustazah, berapa umur dia. Pusing punya pusing, kantoi juga umur Ustazah, 28 tahun. Lepas tu, saja saya tanya ustaz Mahmud, berapa umur dia. Dia jawab, "26 setengah."


Kami senyap barang sesaat dua. Dia pun cakap, "Apa masalahnya dengan umur?"

Kami jawab, "Takda masalah pun..." sambil tersengih.


Ustaz Mahmud dan anaknya, Khadijah


Sekian sahaja sedikit perkongsian. Ingatan lagi sekali. Saya hanya menukilkan hasil perbincangan ilmiah dan perkongsian pengalaman Ustaz Mahmud dengan kami tempoh hari. Saya hanya nukilkan dengan bahasa saya sendiri. InsyaALlah tiada menyentuh mana-mana individu, baik yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia.


Allahu A'lam... Salam imtihan diucapkan kepada diri sendiri, moga lebih rajin belajar. Juga kepada anda semua, moga kita sama-sama sukses dengan cemerlang insyaAllah...


Wassalam =)p/s : habislah kalau mak aku baca entri ni. haha...selingan, Medical Team buat jamuan tempoh hari, sebagai penutup sesi akademik 2010/2011. pengalaman berharga...
Posted in Labels: , , , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture