Benda Bulat-bulat (2)

Saturday, January 12, 2013 by aiyqosim
الحمد لله رب العالمين

والصلاة و السلام على رسولله وعلى اله وصحبه اجمعين


Baru-baru ini, saya dihubungi oleh seorang sahabat junior, Ad**. Dia dari Jabatan Arkib PERUBATAN, dan ingin bertanya beberapa perkara berkaitan sejarah PERUBATAN.

Antaranya adalah berkaitan logo PERUBATAN. Ya, logo yang 'bulat-bulat' tu. Logo yang termaktub dalam perlembagaan, dan terpampang dalam semua media milik PERUBATAN.

"Siapa yang design logo PERUBATAN?" tanya sahabat tu.

Agak-agaknya, siapa yang reka logo 'bulat-bulat' tu?


Sebelum saya beritahu siapa yang bertanggungjawab terhadap logo itu, saya tertarik dengan fenomena yang saya belajar sepanjang berPERUBATAN 5 tahun lebih di bumi Mesir.

Jika boleh saya namakan, inilah yang dipanggil 'the power of amplification'.

Kini, ratusan orang telah menggunakan logo tersebut, dan ribuan orang mengenali logo tersebut. Logo itulah yang menjadi lambang persatuan yang kini ribuan ahlinya.

Asas gerak kerja berpersatuan, adalah bekerja bersama-sama untuk melaksanakan suatu tujuan yang disepakati bersama.

Kesan persatuan, input yang kecil akan menghasilkan output yang besar.

Kesan persatuan, satu individu boleh memberi manfaat kepada ribuan individu lain.

Kesan persatuan, satu idea dari individu boleh digerakkan dan dilaksanakan oleh ratusan orang, dan manfaatnya kembali kepada ribuan manusia lain pula.

Kesan persatuan, suara yang satu bertukar menjadi padu.

Bayangkan, dengan tangan satu individu, logo PERUBATAN menjadi lambang yang digunapakai ribuan.

Logo PERUBATAN merupakan satu contoh kecil sahaja. Banyak lagi contoh lain jika untuk dijadikan tauladan...

Ramai dari kalangan mahasiswa sekarang tidak menghargai kesan berpersatuan, walaupun mereka mendapat 'tempias' atau manfaat darinya. Ramai juga dari kalangan penggerak PERUBATAN sendiri yang tidak sedar akan kesan ini.

Cuba bayangkan, betapa luas kesan kerja berjemaah atau berpersatuan ini. Bukankah Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam ada bersabda, " خير الناس اءنفعهم لناس "? Yang bermaksud, "sebaik-baik manusia, adalah yang paling memberi manfaat kepada manusia lain".

Maka nilai lah semula, sejauh mana kita telah memberi manfaat kepada manusia lain? Sjauh mana kita telah memberi kebaikan kepada komuniti kita? Sejauh mana pula 'amal kita kepada Ummat?



Kembali kepada soalan, siapa ya, yang reka logo itu? :)

Yang pastinya orang itu sudah berada di Malaysia, berkhidmat di salah satu hospital di Malaysia, sudah pun berkahwin. Saya sempat bersama beliau di Mesir, bahkan saya mengenali beliau sebelum tibanya di Mesir lagi.

Jika nak tahu, boleh lah lihat di ruangan komen di bawah, itu pun kalau ada yang komen.


Moga-moga Allah membalas jasa senior-senior terdahulu dari kami yang telah memberi kebaikan kepada kami dan komuniti PERUBATAN di sini. Jazahumullah kheiral jaza'. Dan semoga kita juga menjadi dalam kalangan orang yang sentiasa memberi kebaikan kepada komuniti di Msir ini, melalui PERUBATAN, insyaAllah...


Allahu A'lam...

Posted in | 3 Comments »

3 comments:

Dokter TukangMasak said...

Dh lihat di ruangan komen, dan tiada komen lg setakat ni.
Rasa nk tahu tu ada lg. :)

Ahmad Ibrahim Bin Yahaya (aiyqosim) said...

Opss sorry tak buka blog lama dah. Jawapannya adalah abang Iqbal Munawir. Dah MO dah skrang ni... :)

Ahmad Ibrahim Bin Yahaya (aiyqosim) said...

Opss sorry tak buka blog lama dah. Jawapannya adalah abang Iqbal Munawir. Dah MO dah skrang ni... :)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Apture