Saya Gerak Dulu Ya

Saturday, October 1, 2011 by aiyqosim

Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...


Tak sedar, blog post terakhir bertarikh 19 Ogos 2011. Dah sebulan 13 hari tidak mengepos di dalam blog.


Bak kata orang Arab Mesir,

الوقت بيجري

Masa berlari (time does fly)


Masa sangat cepat memintas kita. Sama ada kita yang terpotong, atau kita yang memotongnya.Perjalanan Sebulan

Sedikit rumusan perjalanan sepanjang sebulan dua ini.


Ziarah ke MadinatunNabiy SAW

Umrah dan ziarah Makkah al-Mukarramah

Raya Aidil Fitri

Balik Malaysia berjumpa ibu ayah dan keluarga

Walimatul Urs abang kedua, Ahmad Yusuf Yahaya & pasangan Wahida Norasyikin, barakallahu lakuma...

Balik Mesir


di Jabal Rahmah ;)


Hari ini insyaALlah, hari pertama round pertama tahun 5 Kasr el-Ainy Medical School, Cairo University. Sebagai permulaan, suka diingatkan kepada diri sendiri dan sahabat-sahabat, tentang niat.Kisah Syeikh Dengan Murid

Satu kisah, suatu masa, seorang syeikh ketika mengajar di rumahnya, pintu diketuk menandakan ada orang datang. Bangun seorang anak muridnya untuk membuka pintu.

Syeikh dengan tegas menyuruh anak murid itu duduk kembali, dan syeikh itu sendiri yang membuka pintu tersebut. Dibukanya pintu, dan masuklah seorang pelajar baru sampai.

Seusai pengajian, syeikh memberitahu kepada anak muridnya, mengapa disuruhnya budak tadi duduk dan syeikh sendiri yang membuka pintu. Sebabnya, syeikh tahu, bahawa anak murid itu ketika bangun hendak membuka pintu, dalam hatinya kosong, tiada niat atau apa-apa lintasan sekalipun.

Dan bilamana syeikh itu pergi membuka pintu, diniatkannya dia akan menjawab salam, akan menghulurkan makanan dan minuman andainya orang yang datang itu lapar dahaga, akan dilemparkan senyuman, dan akan dilayannya dengan sebaik-baik layanan mesra. Ini namanya ta'addud niat atau mempelbagaikan niat yang baik.


Si murid sekadar "tidak berniat", bukannya beniat jahat pun! Itu pun ditegur oleh syeikh. Tak lain tak bukan, niatlah yang membezakan halal dan haram, dosa dan pahala, fardu dan sunat, adat dan ibadat, sesat atau berkat.


Maka jom mulakan langkah ke kuliah dengan kalimah Allah, bismillah. Jom mulakan dengan azam mengutip segala ilmu bermanfaat dan kemahiran klinikal semaksimum mungkin, semoga menjadi seorang doktor Muslim Mukmin yang berakhlak, pakar dan profesional, insyaALlah.


Ingat, tajdid dan ta'addud niat, bukan ta'addud benda lain ya ;)


Sekian dahulu, suka saya memetik satu kata hikmah Arab,


من لم يكن في بدايته محرقة, لم يكن في نهايته مشرقة


Siapa yang di permulaannya tidak membakar, nescaya penghujungnya tidak akan menyala.Maka, mulakan langkahmu, bergeraklah, kerana pada pergerakan itu ada barakah.


الحركة بركةOk, saya gerak dulu ya~


Wassalamu'alaykum warahmatullah...
Posted in Labels: , , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture