Ilmu Dalam Poket

Wednesday, April 6, 2011 by aiyqosim


Bismillahirrahmaanerraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...

Dah 2 minggu blog ni tak berasap. Tak tahu kenapa tak menulis. 'Stagnant' sebentar.


Alhamdulillah baru tadi dah selesai peperiksaan akhir pusingan (end round exam) subjek Otorhinolaryngeology atau Ear Nose & Throat (ENT). Subjek menarik. Tapi macam biasalah, bila exam, macam-macam boleh jadi. Bawah ni adalah status facebook saya lepas exam tadi... :)


Pengajaran hari ni : nak pegi exam, 'memory card' bawak skali dalam otak! jangan tinggal kat rumah atau terselit dalam buku. kan dah amnesia depan kertas soalan. haha. padan muka kat dri sndiri


Sekadar mengisi ruang kosong blog ni untuk menasihati diri sendiri dan sahabat-sahabat, saya kongsikan kisah Al-Imam As-Syafi'ie rahimahullah.Kisah Al-Imam As-Syafi'ie

Kisah yang berlaku di Iraq, di suatu ketika, Al-Imam As-Syafi'ie berjalan di tepi sungai dengan membawa sebuah beg. Sudah menjadi tabiat beliau pergi ke mana-mana membawa sebuah beg yang sarat dengan buku, maklum saja, beliau merupaka seorang yang sangat rajin menuntut ilmu.

Ditakdirkan, begnya jatuh ke dalam sungai tersebut, dan bertaburanlah buku-bukunya dalam sungai. Maka habislah ilmu yang dipelajari Al-Imam As-Syafi'ie, hanyut ke dalam sungai bersama tulisan-tulisan dalam buku-bukunya.

Semenjak kejadian itu, Al-Imam As-Syafi'ie akan menghafal segala yang dipelajarinya sampai jelas dan lancar di dalam kepala dan hatinya. Beliau berkata dalam satu syairnya;


علمي معي , حيث يممت ينفعني

صدري وعاء له , لا بطن صندوقي

ان كنت في البيت , كان العلم في البيت

ان كنت في السوق , كان العلم السوقIlmuku bersamaku , ke mana saja aku pergi akan memanfaatkanku,

Tempatnya di hatiku, bukan dalam perut begku,

Kalau aku berada di rumah, maka ilmuku berada di rumah,

Kalau aku berada di pasar, maka ilmuku berada di pasar.

-Al-Imam As-Syafi'ie-Teknologi Simpan Ilmu Dalam Poket

Gejala yang berlaku pada kita, segala yang kita pelajari dicatat dan ditulis dalam buku. Segala ilmu ditaip dan disimpan. Tetapi tidak disemat dalam hati dan akal fikiran. Tidak dihafal.

Tidak dinafikan, menulis adalah salah satu daripada proses pembelajaran yang penting, tapi malangnya, proses pembelajaran kita di zaman moden serba canggih ini sering terhenti sekadar menulis sahaja.

Ya, dengan kecanggihan teknologi sekarang, segalanya di hujung jari. Kita tulis, kita taip, dan kita 'save' dalam komputer. Dalam telefon bimbit. Dalam i-Phone 4. Apa saja yang kita mahukan, ada di hujung jari, ada di dalam poket. Jadi, kenapa susah-susah nak peningkan kepala dengan bebanan memori?

Sebabnya, cuba kalau buku hilang, atau koyak? Kalau komputer 'hang' atau rosak? Kalau i-Phone 4 hilang atau jatuh longkang? Maka ilmu kita pun akan rosak, koyak, hilang, 'hang', dan jatuh longkang juga lah!


Maka, penyelesaian bagi segalanya adalah, FAHAM & HAFAL! Ilmu yang dipelajari takkan bermakna jika tak difahami seterusnya dihafal.

Logiknya mudah saja. Ilmu itu tujuannya untuk menaikkan darjat atau status seorang manusia itu di sisi manusia, malah di sisi Allah. Maka, bergunanya kewujudan kita di dunia adalah dengan ilmu. Jika ilmu itu kita letakkan di dalam buku, jika hilang buku tersebut, maka hilanglah ilmu kita. Hilangnya ilmu kita, maka apa lagi yang kita ada?


“Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?” Sesunguhnya orang yang berakallah yang dapat menerima pelajaran.

Surah Az-Zumar, ayat 9


…niscaya Allah akan meninggikan orang-orang yang beriman diantaramu dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa derajat….

Surah Al-Mujadilah, ayat 11"Alaah, takpa, aku kaya!"


Kalau harta banyak pun, tak lama lepas tu, hilang juga harta tu semua kalau tiada ilmu.


"Alaah, takpa, anak bini dah ramai. Famili semua besar-besar dah, nothing to loose lah~"


Alaaa, sampai mana sangat anak bini tu nak temankan kita? Sampai pintu liang lahad?Untuk Orang Berpersatuan

Ramai dalam kalangan kita bergerak dalam persatuan. Masa kosong diisi dengan aktiviti masyarakat dan membantu orang lain.

Namun, pesanan kepada saya dan anda semua, jangan sesekali kita tinggalkan tanggungjawab kita kepada diri kita sendiri. Sematkan semangat menuntut ilmu dalam diri kita, agar kita tidak ketinggalan dari segi ilmu pengetahuan daripada orang lain.

Kata kuncinya, banyakkan membaca, dan elakkan perbuatan sia-sia, insyaAllah ilmu kita akan sentiasa bertambah.

Berpersatuan itu amat penting untuk pembinaan diri dan sahsiah serta pembinaan komuniti serta kesatuan, namun, pastikan kita bergerak dengan kefahaman yang jelas, juga niat kerana Allah.Kesimpulan


Maka, kesimpulannya, berikanlah makna terhadap apa yang anda pelajari. Berikanlah makna terhadap ilmu yang anda tuntut. Bagaimana? Dengan menghafal apa yang anda pelajari, memahaminya dan menyimpannya di dalam hati.


Malulah anda kalau mak kita demam, minta ubat, kita pula kena buka buku dulu nak cari senarai ubat demam. Tak gitu? :)


Sekian sahaja setakat ni. Semoga ilmu ini bermanfaat dan dapat diamalkan, sehingga kita menjadi dari kalangan orang yang dinaikkan darjat di sisi Allah dengan ilmu yang kita pelajari dan amalkan, insyaAllah...


Wassalamp/s : Saya kembali 'berseorangan' setelah Motor Bajaj Pulsar 180 cc telah berjaya dicuri sewaktu kuliah. Dan tidak bercadang untuk mengisi kekosongan tempat tersebut dalam masa terdekat ni. "Biarlah luka lama sembuh dulu...". InsyaAllah ada hikmahnya, Allah akan beri nikmat yang lebih baik dari Bajaj Pulsar 180 cc, moga-moga, ameen. :)


p/s : Telah selesai jamuan & meeting muhasabah Biro Akademik PERUBATAN 2010/2012. Pengalaman berharga bekerja dengan AJK Biro yang komited, banyak yang saya pelajari dari anda semua. Terima kasih atas jasa sahabat-sahabat sekalian, dan maaf salah silap. Jazakumullah kheiral jaza'...


jejaka-jejaka Biro Akademik yang best!


Ketua-ketua Unit Biro Akademik yang komited & cemerlang... kecuali Ketua Biro. hehe
Posted in Labels: , , , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture