OP 002 : Tekanan Oh Tekanan

Saturday, February 26, 2011 by aiyqosim


Bislmillahirrahmaanirraheem...

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah...


Bercakap tentang darurat pada minggu pertama dan kedua Revolusi Menjatuhkan Hosni Mubarak tempoh hari, terlalu banyak kejadian yang memberi kesan kepada saya secara personal, dan juga kepada sahabat-sahabat yang lain. Tetapi, saya begitu terkesan dengan satu peristiwa ni. Sekadar untuk diambil pengajaran, nama yang diletak bukanlah nama sebenar. Siapa yang makan cili, dialah terasa pedasnya, melainkan dia ada masalah pada deria rasanya.


Kisah Sahabat Bukan Dari Kaherah

Ada seorang sahabat ni, beliau bukanlah dari Kaherah. Kebetulan sewaktu berlakunya darurat, dan persediaan untuk proses evakuasi, beliau berada di sekitar Kaherah. Dan dipusatkan di Dewan malaysia Abbasiyyah kaherah(DMAK). Sepanjang bertemu, beliau mampu lagi tersenyum. Nampak gaya memang macam golongan yang agak berada. Beliau bersama group beliau.

Waktu mula-mula diumumkan nama-nama yang disusun dalam kumpulan penerbangan mana, beliau meminta macam-macam. Nak juga duduk bersama dalam group beliau, tak nak berpisah. Ya lah, itu hak mereka, untuk minta apa yang mereka nak kepada AJK Operasi, tetapi, iya lah, dalam kekalutan pengurusan, dengan tiada arahan yang khusus dan jelas dari pihak atasan(bukan En. Harun, tapi pihak yang lagi atas), dan kurangnya pengalaman AJK Ops menguruskan penyusunan orang dalam penerbangan dalam keadaan darurat lagi, tidak semua 'demand' orang mampu kita tunaikan dengan senang lenang.

Tapi tak mengapa, kita turuti saja. Kemudian di Cairo Airport, ketika saya menunggu flight Charlie pertama untuk dipanggil, tiba-tiba saya dapat satu panggilan. Dari Karim(bukan nama sebenar).

"Apasal lah Karim call aku tiba-tiba ni?" getus hatiku.

Saya angkat, dan kedengaran, "Hello! Ni Pengerusi DMAK ke? Kau pengerusi DMAK kan? Aku nak tanya, kenapa kau buang nama aku dari flight ***? Pegawai tu cakap, kau kata, group kami tak masuk dalam flight *** tu, so, pegawai tu buang nama kitorang! Sekarang ni, kitorang tak dapat masuk flight!". Garang nadanya. Buat saya terkesima sebentar.


Pertamanya, SAYA BUKAN PENGERUSI DMAK. Keduanya, saya tak tahu apa yang Karim ni cakap! Tapi saya dapat 'clue'. Disebabkan Karim bersama groupnya, maka nama mereka dimasukkan dalam penerbangan untuk 'Yang Berkeluarga Atau Dah Berumah Tangga' iaitu prioriti utama.

Kemudian, saya nak pastikan keadaan sebenar, saya cari pegawai yang dimaksudkan, dan tanya sendiri. Botak kepalanya.

"Bang, batul ke, camni...camni....?".

Pegawai botak tu pon merah mukanya tiba-tiba dan panggil Karim. "Bila pula aku kata nama korang dah kena buang! Ko memandai... bla.. bla... bla..".

Habis bertekak. Ada 'miscommunication' rupanya. Ok, dipendekkan cerita, Karim pergi dari tempat itu, dan pegawai botak tu masih panas hatinya. Keadaan tegang seketika. Saya yang berada di tengah-tengah, berasa serba salah, tetapi buat gaya macam mengiyakan pegawai yang botak tu. "Selamat sikit", getus hati ini.


Maka saya dan pegawai botak tu pergi ke kawasan edaran Boarding Pass untuk semak semula nama group Karim. Tak semena-mena, dah ada dah boarding pass di tangan mereka.

"Dah dapat dah. Baru je dapat..." kata Karim sambil sengih tapi muka masih tegang.

Maka mereka pun, terus masuk ke pintu Airport bawa beg masing-masing. Tiada senyum, tiada salam, matanya fokus ke pintu Airport. Saya senyum je la, sambil kata, "Ok, selamat semua! Jalan elok-elok...". Pegawai botak tu muka merah padam dah. Memang panas!


Alhamdulillah, dapat juga boarding pass. "Setel masalah!". Tiba-tiba, dapat satu panggilan telefon. Dari Karim. Hati saya dah sedia dah nak ucap selamat jalan dengan ceria, dan menganggarkan Karim telefon sebab nak ucap terima kasih dan katakan semuanya ok. Tapi, angkat telefon saja, dengar suaranya,

"Ni pengerusi DMAK ke? Bukan eh? Saya nak tahu, siapa pengerusi?".

Saya buat-buat tanya dengan baik,"Mmm, macam mana? Semua ok ke? Dah dapat masuk flight dah?".

Karim terus potong, "Siapa yang uruskan kitorang tadi? Yang pakai kopiah tu. Ada janggut,(taknak describe lebih lagi, nanti kantoi siapa orangnya..hehe..). Saya nak nombor dia. Macam mana buat kerja ni? TAK PROFESIONAL LANGSUNG!!!" terus letak telefon.gambar hiasan : proses evakuasi Hari 1, 'dipaksa tidur dalam surau'. memang tertekan


Menyejukkan Hati

Pergh! Punyalah panas hati ni. Bayangkan. "TAK PROFESIONAL LANGSUNG!!!" katanya. Dalam hati saya kata, "Macam ni kau Karim... hai, ikut suka hati kau laaa...".


Terus saya duduk kejap, sejukkan hati. Borak-borak sikit, luahkan perasaan kat Abang Harun Safrin. Macam biasalah, dalam tempoh darurat ni, banyak dah perasaan ni diluahkan. Dah la 'roommate' di Jeddah. Abang Harun pon banyak gak pengalaman dengan orang-orang macam ni. Maka saya pon buat satu kesimpulan. Ramai orang tahukesimpulan ni, hatta saya pon tahu. Tapi sebelum ni, teori semata-mata. Bila berlaku darurat ni, barulah kesimpulan tu terbukti depan mata.Tekanan akan menonjolkan sifat sebenar kita!Dengan kata lainnya, tekanan menjadikan kita 'natural'. Bahasa pertuturan kita, 'habit' kita, gaya kita, perbuatan kita, cara kita bergaul dengan orang, tindakan kita. Semuanya jadi semula jadi. Terserlah. Contoh tekanan lain selain darurat adalah waktu musim peperiksaan! Waktu tu lah, kalau nak lihat, siapa yang memang rajin memasak, rajin basuh baju, lemah lembut pertuturannya, baik perbuatannya, positif pemikirannya, dan sebagainya.antara tekanan evakuasi : tidur dalam dewan.


tempoh yang paling tertekan : proses penyusunan evakuasi untuk penerbangan kedua, tiga dan empat. minta maaf kepada semua atas ketidak cekapan pengurusan.. :(Berbalik kepada kisah Karim tadi, bagaimana cara dia bermuamalah. Mungkin, sifat dia di masa tenang bukan darurat, baik saja. Boleh saja senyum. Elok saja PR nya. Tapi, bila dalam darurat, dalam tekanan, semuanya kalut. Terkeluar segala sifat sebenar. Dah tiada terima kasih. Dah tiada senyum. Dah tiada sangka baik, nak marah saja. Dah tiada fikirkan tentang orang lain.

Semuanya "AKU" saja! Aku nak ini. Aku nak itu. Aku saja yang betul. Aku saja yang nak jalan dulu. Aku saja yang nak cepat. Aku saja yang penat. Aku saja yang berbaris menunggu. AKu saja yang sakit. Aku saja yang ada famili dan orang tersayang. Aku, aku, AKU!

(insyaAllah kisah-kisah berkaitan 'selfish' akan diceritakan dalam entry lain...)Betul lah firman Allah dalam surah Al-Mulk ayat 2,

"(Dialah Allah) yang menciptakan mati dan hidup ini, untuk menguji kamu, siapakah diantara kaum yang terbaik amalannya"Kerana di kala tekanan melanda inilah, terus saja kita lupakan, Hadith Nabi Muhammad SAW,

"Tidak beriman setiap dari kamu, melainkan dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri".Terus saja kita lupa bahawa Nabi SAW berpesan,

"Sebaik-baik manusia adalah mereka yang paling banyak memberi manfaat kepada manusia lain".Patutlah digambarkan betapa dahsyatnya Hari Kiamat, sampai ibu yang mengendongkan anaknya pun, boleh melepaskan anaknya sebab nak menyelamatkan diri sendiri. Sebab di kala 'darurat Mesir' yang saaangatlah kecil ni pun, kita dah meninggalkan semua orang dan membawa diri kita sendiri saja, inikan pula di kala tiupan sangkakala. Macam manalah keadaan kita nanti ya...

Allah ul-Musta'aan!!!


Sekian sahaja. Semoga kita semua mengambil pengajaran dan sentiasa tenang dan berfikiran waras dalam apa-apa keadaan sekali pun insyaAllah...


Oh ya! Saya akan bertolak pulang ke Mesir insyaAllah hari ini, 27 Februari, jam 2 pm waktu tempatan. Mohon doanya ya~


Wassalam.
Posted in Labels: , , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture