Jelajah Bergambar

Friday, February 17, 2012 by aiyqosim
Bismillahirrahmaanirraheem,

Alhamdulillahi wassolaatu wassalaamu 'ala Rasulillah SAW...


Sebetulnya, post ini saya buat sebelum winter break tempoh hari. Namun, akibat kekangan masa dan kekeringan idea, maka baru hari ini saya update.


Cuti memang seronok. Amat seronok! Dengan syarat, anda berduit. :)


Tapi duit saja tak cukup. Anda perlu ada kelapangan. Tapi cukup ke duit dan kelapangan? Tak cukup!


Anda perlukan kesihatan. Cukup ketiga-tiga elemen utama ini, insyaAllah anda lulus.


Tapi, agak rugi, bila kadang-kadang saya tanya kepada beberapa kenalan. Kenapa mereka melancong?


Saya dah sekian lama tak cukup salah satu atau salah dua syarat di atas, tu sebab saya lama tak melancong. Tapi, bila mereka yang lulus ketiga-tiga syarat ni, tak tahu pula kenapa mereka melancong. Rugi!Jadi, kenapa kita melancong? Sebelum jawab, kita adjust dulu istilah. Kita guna perkataan JELAJAH.


Kenapa Kita Menjelajah?


Pertamanya, kerana Allah suruh kita menjelajah, melihat dunia.


Para Nabi 'alaihimissalam menjelajah, merantau. Para sahabat RA merantau. Para 'ulama merantau. Para pemimpin, cerdik pandai, semuanya merantau melihat dunia. Berkelana di bumi Allah yang luas ni.


Sebab dari bumi Allah kita belajar.

Dari alam semula jadi kita belajar.

Dari binaan ciptaan mausia kita belajar.

Dari tinggalan sejarah kita belajar.

Dari keadaan semasa kita belajar.

Dari pengalaman orang lain kita belajar.

Dari gaya hidup perbuatan orang lain kita belajar.

Dari percakapan dan pemikiran kita belajar.


Point nya, BELAJAR!


Keduanya, selepas belajar, kena MENGAJAR. Tak kira, sama ada kita mengajar masyarakat asal kita bila pulang dari penjelajahan, ataupun mengajar masyarakat tempat baru yang kita jelajahi itu. Pengalaman kita diceritakan, diajarkan.


Itulah tugas Nabi AS dan pengikut Nabi.


Ketiganya, kenapa kita kena menjelajah?


Saya bagi satu contoh. Dulu-dulu, sebelum datang Mesir, saya dengar orang cakap macam-macam pasal Mesir. Benda-benda hebat dan baik. Saya terinspirasi.


Bila sampai Mesir, seminggu pertama, macam-macam pula benda negatif yang senior cakap pasal Mesir.


Maka apa tindakan saya? Kita pusing sendiri satu Mesir nak tengok dengan mata kepala sendiri apa sebenarnya Mesir ini. Dan saya dapati, kedua pandangan tadi, dua-dua salah, dan dua-dua betul, mengikut perspektif saya sendiri.


Dan saya takkan kena tipu!


Siapa pernah pergi Paris? Percaya tak kalau saya katakan, celah-celah bangunan Paris tu, sama je macam Tahrir? Kotornya sama saja. Bahkan lorong-lorong metro di Paris ada yang bau hancing, sama macam di Cairo.


Tapi, apa yang kita lihat dalam TV dan filem-filem? :) Maka jangan tertipu lagi ya~Ok, sekarang berbalik kepada kita. Kita, maksud saya golongan mahasiswa/pemuda, melancong sebab apa?


Sila lah jawab, bagi yang telah, sedang atau bakal melancong. Pastikan duit ribuan dollar yang kita belanjakan, masa belasan hari yang kita luangkan, dan kudrat tenaga yang kita habiskan itu berbaloi.


InsyaAllah, saya pasti, ianya berbaloi. Tanyalah diri sendiri.


Di sini, sudi saya kongsi sedikit pengalaman berkelana di beberapa tempat memalui gambar. Takda lah gempak sangat. Tak banyak tempat pun saya jelajahi. Yelah, tak cukup syarat kan? :)

Hujung Januari 2008. Gereja St Carthedral, Semenanjung Sinai. Di kaki Jabal Musa, berdekatan perkampungan Nabi Syuaib. Gereja ini dikatakan yang tertua di dunia. Allahu A'lam. Saya pilih gambar ini sebab yang paling clear. Ye lah, zaman ni, masih guna kamera Kodak lagi. Nampak sangat macma budak-budak. Siap ada bendera Malaysia tersangkut kat beg lagi!

Julai 2008. Stesen "2 kilometer", Matrouh. Dinamakan "2 kilometer" sebab stesen ni terletak 2 kilometer dari pusat bandar. Ini kali pertama sampai Matrouh, di tahun 1. Pergi berdua, dengan schoolmate, Fakhrul Syazwan, Alex Univ. Dua-dua kami kali pertama sampai Matrouh, naik tremco dari Alex, berpandukan "borak-borak" dengan Ustaz Sukimin Alex. Perjalanan dari Alex ke Matrouh, lebih kurang 3 jam. Kalau straight dari kaherah ke Matrouh, ambil masa 6 jam. Perasaan bercampur-baur, antara seronok dengan cabaran dan menyesal. haha. BTW, rambut tu memang klassik budak first year yang baru nak kenal dunia pasca-sekolah menengah.
Februari 2009. Mujamma' di Irbid, Jordan. Travel dengan abang-abang senior, memang tak dapat dilupakan. Naik bas 8 jam ke Nuwaiba', naik feri beberapa jam lagi ke Aqabah, tunggu urusan imegresen dan berebut dengan Arab. Sambung 4 jam ke Amman, bermalam di bangunan MSD. Dari Amman ke Irbid. Merasa kena tahan tentera sebab tersilap ambil gambar. Merasa kereta habis minyak tengah padang pasir. Merasa kena tipu tiket bas. Merasa kereta salah isi full tank diesel, rugi puluhan Jordan Dinar dan habis satu malam di stesen minyak. Dan macam-macam lagi.

Gambar dari kiri : Abg Zul, Najib Hasan, Atiq Jordan, Abg Isra', Aku, Copok, Messi, Ehmad, Fais, Husaini, Abg Hilmi.
Di stesen bas Syarikat East Delta, Abbasiyyah. Sebelum bertolak ke Nuwaiba'.

Gambar dari kiri : Along aku Ahmad Shuib, Abg Zul, Abg Hilmi, Abg Mede, Messi, Saini, Najib, AKu, Copok, Ehmad.
Di Hospital King Abdullah, Irbid, Jordan. Kakakku yang sudi bawa pusing hospital tempat dia belajar.
Februari 2009. Makam Habibun-Najjar, Halab(Aleppo), Syria. Habibun-Najjar adalah orang beriman yang diceritakan kisahnya dalam Surah Yasin. Ke Syria dari irbid Jordan, naik bas. Imegresen di sempadan Syria agak dahsyat. Dalam passport ada tertulis nombor siri Special Branch(SB) yang ditugaskan untuk kita. Setiap seorang ada SB tersendiri. Dulu ada borak dengan Ustaz Mahmud, asal Syria. Di Syria, nisbah SB dengan rakyat biasa adalah 3 nisbah 1!
Februari 2009. Kapadokia, Turki. Pusat ski paling tinggi di Turki, 2000 meter dari paras laut. Kembara ke Turki menaiki bas, ikut jalan Jordan-Syria-Istanbul. Dari Selatan ke Utara, kemudian patah balik Selatan. Total 2 hari dalam bas! Kembara bersama kakak terchenta. hehe
Kalau Cairo dikenali sebagai bandar 1000 menara sebab banyaknya masjid, saya tertanya-tanya, kenapa seluruh Turki tak dinamakan negara 1000 menara? Sepanjang perjalanan bas dari Selatan naik ke Istanbul di Utara, di mana ada penempatan, mesti ada menara-menara masjid. 90 % orang Turki adalah Muslim.

Turki dirahmati dengan 3 perkara utama. Kesimpulan saya tentang Turki adalah, keindahan muka bumi semula jadi, sejarah yang cemerlang gemilang terbilang, dan shopping!

Julai 2009. Kolam Cleopatra, Siwa Oasis. Sekali lagi ke Matrouh, kali ini musyrif rombongan PERUBATAN. Bukan saja ke Matrouh, extend ke Siwa sekali. Kolam ni dikatakan sumber air seluruh bandar Siwa. Dalamnya 5 meter. Mujur buleh terapung, walaupun ketiga-tiga kami mulanya teragak-agak sebab kedalamannya macam lombong tinggal. Tapi tak tahan punya pasal, hilang siqqoh terjun depan akhowat. Alhamdulillah semua balik hidup. :)

Dari kiri : Aku, Abg Effy, Abg Hanifah.
Di belakang kami, Masjid Syali, kota lama Siwa. Masjid ini dirasmikan sendiri oleh Khalifah waktu itu, Sayduna Umar Ibn Al-Khattab RA. Masjid tertua di Siwa, dan antara yang tertua di Mesir. Syali maksudnya "Kota Lama". Ia merupakan penempatan asal penduduk di oasis itu. Sekarang, ianya dijadikan tempat pameran dan pelancongan.
Setelah setahun lebih tidak keluar berkelana, pada Ogos 2011, Alhamdulillah Allah beri kesempatan untuk menziarahi Baginda SAW di kota Madinah, dan melaksanakan Umrah di Baitullah. Lagi manis, ianya berlaku di akhir Ramadhan, dan raya Aidilfitri tahun itu di Mekah bumi barakah. Tak merasalah ketupat rendang. :)
Oh, ini Jabal Rahmah. Tempat yang sesuai untuk posing dan hantar gambar untuk UBM. :)
3 budak botak di hadapan Maktabah, di luar Masjidil Haram. Diriwayatkan, di kawasan inilah Nabi SAW dilahirkan. Kerajaan Arab Saudi tidak menjaga tempat-tempat peninggalan bersejarah berkaitan Nabi SAW dan para sahabat, sebaliknya di atas tapak-tapak bersejarah inilah dibina bangunan-bangunan yang tidak berkaitan. Alasannya untuk mengelakkan dari perkara khurofat. Allahu A'lam. Cuma agak sedih, kawasan yang dipercayai tapak rumah Saydatuna Khadijah RA dibina atasnya tandas awam. Sedih dan sayang, tempat penuh barokah itu dibina atasnya tandas, dengan alasan mengelak khurofat.

Dari kiri : Hilmi, Aku, Lah Fahmi.Tempat-tempat sekitar Kaherah dan seluruh Mesir tak sempat saya kongsikan. lain kali lah pula ye... insyaAllah...


Walhamdulillahi Robbil 'alameen, banyak yang dipelajari sepanjang perjalanan. Tak kurang juga, ukhuwwah yang terbina diantara teman-teman seperjalanan. Moga Allah bagi lagi kesempatan masa, duit dan tenaga untuk berkelana di bumi Allah ini...


Wassalam~
Posted in Labels: , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture