YAHOO! At Pangsun

Wednesday, August 11, 2010 by aiyqosim
Bismillahirrahmanirraheem

Assalamu'alaykum wbt

Selawat & Salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammd saw.

Alhamdulillah, Ramadhan dah tiba, & pastikan Ramadhan kali ini yang terbaik sepanjang hidup kita insyaAllah...

It is the first day of Ramadhan, & i take few minutes to fill this medium with inofficial report of the first ever summer camp organized by PERUBATAN Egypt, named "YAHOO! At Pangsun". YAHOO stands for "Yielding Medical Heroes" Summer Camp, with the theme, Potentiate Your Wisdom, Elevate Your Competence.

From the very beginning of the camp, I kept telling people, "I hope this camp will be as 'yahoo' as it sounds". I don't know wether it was as yahoo as it sounded, or i was just being pathetic & hopeless.. :)

Anyway, i have some pictures to show you the panorama of the summer camp, & the activities. By the way, for you information, as i've expected from the very beginning, the female participants out-numbered the male by almost 3 times (40 females vs 16 males) but technically, the male participants was only 4 as the other 11 was the AJKs!! What a shame~ i called this camp once to my AJKs a "Tunas Puteri PERUBATAN Camp" (no offense ye).

Let the pictures do the talk~

Zul, uruskan penginapan, kebajikan, makanan. AJK paling komited

AJK perempuan

Tazkirah Subuh

Sijil & Cenderamata

games - cergaskan otak di pagi hari

Pudin, muka typical AJK disiplin protokol


Bersama pengurusan Kem Nur Lembah Pangsun

Paan conduct games pagi, bagi cergas otak sikit

Ta'aruf & mind challenge

Mentol, muka AJK PERUBATAN typical, tapi cemerlang menguruskan outdoor activities

Press Conference selepas Disaster berlaku (gambar2 ini tak mengikut kronologi)


multiple fractures of both legs

Dr. Zainal Fitri, graduated from Egypt

Dr Thuaibah, Hispopathologist

Dr. Abd Rashid, recent President of PPIM

Dr. Abd Rahim, graduated from Alex, Egypt. orang kuat KKM ni

Dr. Radhi & Dr. Ikram, perintis Disaster Response Medicine training modul

YB Nik Mazian, Senior Surgeon & ADUN Pasir Putih. Thanks for your inspirational talk

Dr. Ikram, Timbalan Presiden MERCY Malaysia

Dr. Ariza & Pn. Asyikin

Dr. Ikha, Dr. Aneesa, Dr. Jazree

injured in a disaster

Tuan Commander untuk Disaster Response

ni paramedik ke ape ntah, lupa

Pendaftaran

make up for disaster response

mudah & cepat :)

AJK lelaki yg lagi ramai dari peserta lelaki

Closing Ceremony. Director's speech

peserta

di Hujung Jungle Trekking

Hospital. Disaster Ward

YAHOO!

Berlatih dengan walkie talkie.

punctured lung. haemothorax, tapi bleh senyum lagi. mati dalam iman kot..

fractured femur

extruded bowel & intra-abnominal haemorrhage

berdoa dengan khusyu' sebelum Jungle Trekking

angkat tanpa stretcher

demo. muka memang serius

teknik angkat yg betul. Mentol memang berat!

AJK menunggu peserta

kira duit yg x cukup2..

I admit that there were lots of weakness, as this is our very first project, but there's always a room for improvement, right? InsyaALlah, next project should be better...

That's all for now, Selamat Menghayati Ramadhan al Mubarak, semoga ramadhan kali ini menjadi yang terbaik sepanjang hidup kita, ameen...

Wassalam~

12 comments:

Anonymous said...

keep up the gud work PERUBATAN!!!!!! this camp was really amazing!!
kekurangan2 sket tu biasa lah n lagi pun ni the first time PERUBATAN buat camp nih....make sure buat lagi tau tahun depan!!!!! pengisian ilmu medic dan kerohanian yg sgt best!! rugi sgt sape yg tak pg..thanx to all penceramah,pentazkirah,ajks n peserta!! (^_^)

-salah seorang dari peserta-

Farid Nazmi said...

Perrgh, best gile. rasa rugi plak xpi.

mohd hazwan bin mohd salleh said...

garang gile muke pudin.ahaha~

cairoboy said...

baim,tahniah atas segala komitmen anda dan ajk2 anda.aku gembira sangat bila camp ni habis dgn wajah peserta yg happy go lucky bila dorang balik haritu.keep up da good work.tahun depan kita buat yang lagi YAHOO punye k!

lynne said...

thnx for putting this in ur blog!
rase rugi giler x dpt join!!!
and huge congratz to all ajk's and all active participants...
-jeles dgr kak shae criter...

liyana anuar

nasiayam said...

dr thuaibah tuh,histopathologist pttnya kan?ke btul ada hispopathologist.btw,the camp was excellent.relaxing but full of happiness and knowledge of course.

i do think there are some weakness in these camp..that is-the slots are too many.tak suma otak manusia bleh take that much.mcm doc yg ngaja kidney kata,tubules in the kidney,have different capacity to do their work,it`s just like ur brain,u have different capacity in learning.there are fast learner,and there are slow learner..the fast learner forget it very fast,and the slow learner if he/she make it up,it will be there forever.

i am a medium learner.i need rest for my brain.apa yg camp ni lack is physical rest.mental and emotional rest sgt2 dpt dikecapi n YES,all of us,insyaAllah is YAHOO!! within our heart.alhamdulillah,alhamdulillah,alhamdulillah.

apa yg lebih nmpk and jelas kat camp ni is ukhuwwah yg tertaut.kat mesir,kita akan cop this group as bdk cairo,bdk alex,bdk mansoura,bdk tanta,bdk zaqaziq,bdk azhar,bdk ain shams..tp in here,kes ni tak berlaku,sbb kita berada di malaysia,n we united as pelajar medik mesir.it was very fascinating to work[i am one of the AJKs]with all,termasuk la peserta.terasa cmni actually--bile kite kat msia,kita sedar kelemahan masing2,n kita akn work harder and together ntuk perbaiki kelemahan tuh bersama.bkn menjatuhkan antr satu sama len.tak jadik judgemental towards other univ.

it`s fun.n of course mencapai objektif.it`s true way aiy always said during the camp--hanya diri anda yg menentukan sama ada program ni berjaya atau tidak.it`s within urself,kalu tahu apa yg dicari,program teruk mana pon,kita akn dpt pengajaran.Allah takkan sia2kan usaha orang2 beriman

aiy,maafla tulis komen panjang2.but i do think that u and other AJKs should know this--the summercamp`s ROCK!!

Anonymous said...

first of all, thanx to all AJK's sbb telah wat yng terbaik..really glad that i've joined the camp..mmg fun, espacially, disaster simulation ngan tazkirah dalam jungle tracking..mmg first time ad kekurangan, tp, not everyone is perfect..so, keep ur good work and deed..GANBATTE, PERUBATAN..i'll support the PERUBATAN..and to all other medical students, i suggest to u all, to join the next summercamp..

~one of the participant~

Anonymous said...

it's neither pathetic nor hopeless...
it's great.
=)

aiyqosim said...

Terima kasih kepada semua yang mendoakan & menyokong. Jazakumullah kheir

c's said...

tgk komen2 gini, tentu tuan pengarah sejuk hati.. :P

p/s tahun depan buat lepas raya, sekarang about 3 weeks ada after 1st hari raya.. + boleh convoi kenduri (kalau ada)

+ suruh lah yang balik bulan 10 tuh balik cepat sikit masuk kuliah .. :((

aiyqosim said...

sejuk, sejuk....

tahun depan, try buat hari kedua atau ketiga raya ke... lawan tarikan mana lagi kuat, 'raya' ke, 'summer camp'.. :)

A.I.Y

Anonymous said...

uish..pilihan yg memerlukan seseorang tuh mumtaz dlm fiqh aulawiyat tuh.

better wat lmbt skit kot.sbb,most of us,rmai yg menziarah family waktu tuh.well,bleh dikatakan,mgkin sbb waktu tuh je sume org bercuti kan.mudah skit to tetamu dan penziarah.

nnti,makan hati berulam jantung jgk ajk pelaksana.as we all know,ajk pelaksana jg ada family.for me,as an opinion shj--nak wat summercamp,kena amik kira ttg peserta jgk.pemilihan tarikh sgt penting.mantap sgt tu ibrahim kalu wat rya ke-2 n ke-3,mgkin pihak pengurusan camp pon tak available lg waktu tuh.

of cozes tarikan raya lg kuat.sbb,bnda tuh dah jadi kebiasaan kita since kecik.i`m not sure org len.ada org saje nak wat kelainan skit,sambut raya dgn gi camping.hehe.tak suma kot.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Apture