Harry Potter Versi Mesir

Tuesday, December 28, 2010 by aiyqosim
rumah bawwab, suasana tipikal di mesir. terpaksa membongkok di dalam rumah


Assalamu'alaykum wbt.

Alhamdulillah wassolatu wassalaamu 'ala Rasulillah SAW.


Sekadar 'update 5 minit'.


Beberapa minggu yang lalu saya kebetulan singgah di Hayyu Sabe3 dan diajak seorang sahabat, Al Fatoni Al Kelantaniy untuk singgah makan tengahari di rumahnya di akhir mahattah.


Rumah di kawasan Hayyu Sabe3 atau pun Madinah Nasr secara umumnya agak selesa berbanding di kawasan Sayedah Zainab, mungkin kerana Madinah Nasr secara relatifnya bandar baru berbanding Sayedah Zainab.


Namun, perkara tipikal di Mesir adalah, kebanyakan imarah(apartment) pasti akan ada satu rumah di bawah tangga imarah tersebut. Rumahnya kecil dan kekadang ketinggiannya sampai tahap orang kena membongkok di dalam rumah tersebut.


Gambar di atas menunjukkan rumah bawwab atau 'jaga'(tak tahu nak translate apa dalam Bahasa Malaysia). Dan rumah bawwab di atas merupakan antara yang kemas dan 'proper' untuk diduduki. Sepanjang 3 tahun setengah duduk di Mesir, pelbagai rumah bawwab saya dah tengok. Kebanyakannya memang teruk, tak sanggup nak ambil gambar. Satu bilik berkongsi satu keluarga 4-5 orang. Ruang sempit bawah tangga. Memang menginsafkan...


Cuma nak mengingatkan, susah-susah kita orang Malaysia di Mesir ni pun, tak sampai lagi yang terpaksa duduk di bawah tangga. (tak tahulah kot-kot kalau ada yang duduk bawah tangga, saya tak pernah dengar). Alhamdulillah hamdan katheera....


Cuma satu lagi, bila tengok rumah bawwab di Mesir ni, saya teringat zaman-zaman 'layan' novel Harry Potter dulu, episod satu, alamat Harry Potter adalah, The Cupboard Under The Stairs, Dursley Household, 4 Private Drive Little Whinging, London. Time tu, semua orang kesian tengok Harry Potter bernasib malang, serba tak kena, dan duduk dalam bilik bawah tangga. At least, Harry Potter duduk dalam RUMAH dua tingkat, hanya biliknya sahaja di bawah tangga. =)



harry potter


Maka, marilah lah kita pupuk sifat syukur dalam diri kita. Kalau tak syukur, maka kufurlah namanya. LINK untuk belajar bersyukur. =)


Suka saya promosikan, rentetan daripada Seminar PERUBATAN Kali Ke-3 : Profesionalisme, Februari 2011 nanti, PERUBATAN membawakan kepada anda, even better, PERUBATAN WINTER CARNIVAL (PWtC) yang merangkumi Hari Keluarga, Seminar, dan Hari Terbuka sekali gus dalam satu program!



Allahu A'lam


Wassalam

Posted in Labels: , , | Comments
Related Posts with Thumbnails

Apture